Gre za človeško napako?

Znana trgovska veriga pod znamko Kakovost iz Slovenije oglaševala tuje izdelke

S.R./STA
30. 5. 2018, 19.47
Posodobljeno: 30. 5. 2018, 19.50
Deli članek:

Trgovska veriga Hofer je pod znamko Kakovost iz Slovenije oglaševala živila, ki niso izvirala iz Slovenije ali bila slovenskega porekla, so po poročanju TV Slovenije ugotovili na Inšpektoratu za varno hrano.

Profimedia
Inšpektorji so že uvedli prekrškovne postopke, v Hoferju pa so pojasnili, da gre za človeško napako, saj je oznaka na policah premična.

Inšpektorji so v akciji od 19. do 31. marca pregledali 36 poslovalnic na celotnem območju države. Živila, katerih kraj izvora ni bila Slovenija in niso bila slovenskega porekla, ob ceni pa so bila oglaševana kot Kakovost iz Slovenije, so bila odkrita v 68 primerih v 17 poslovalnicah, je poročala televizija.

Inšpektorji so pri pregledu ugotovili, da je trgovec kot kakovost iz Slovenije označil tudi dalmatinski narezek, ki je bil narejen in pakiran na Hrvaškem. Takšnih izdelkov je bilo še več, vendar je bila večina oznak napačno nameščena le na policah.

V primeru treh vrst mleka, jogurta in kefirja, ki so bili proizvedeni v Avstriji in na embalaži označeni kot Kakovost iz Slovenije, so inšpektorji izrekli prepoved prometa. "Gre za mleko iz slovenskih kmetij, ki ga v Avstriji predeluje, polni in pakira avstrijska mlekarna ter prodaja trgovina Hofer, zato je izdelek treba označiti kot izdelek avstrijskega porekla," je za TV Slovenija pojasnila direktorica inšpekcije Andreja Bizjak.

"Oznaka na policah je premična"

V Hoferju so pojasnili, da so nedoslednosti oznak na policah nastale zaradi človeške napake, in so bile nemudoma odpravljene. "Oznaka Kakovost iz Slovenije je namreč na policah namreč premična, saj se včasih spreminja tudi lokacija izdelka v poslovalnici," so zapisali v Hoferju, kjer zagotavljajo, da so sistem označevanja spremenili, tako naj napačnih oznak ne bi bilo več.

Za sporne mlečne izdelke je postopek po njihovih navedbah še v teku. Trdijo, da je bil ob oznaki Kakovost iz Slovenije ter pripisu Mleko iz Slovenije na embalažah dosledno naveden avstrijski dobavitelj. Kljub temu bodo tudi v tem primeru embalažo popravili.

Inšpektorji so skupaj uvedli 17 prekrškovnih postopkov z globami od 600 do 1800 evrov za prekršek odgovorne osebe pravne osebe oziroma 6000 evrov globe za pravno osebo. Nemški trgovec je bil prvi v fazi pregledov, ki jih napoveduje inšpektorat za varno hrano.