Turistična patrulja

Španec v Piranu, kjer čas teče počasneje

Zoran Franc
3. 8. 2016, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Prikupen Španec Carlos, ki prihaja iz Barcelone, je obiskal Piran. Majhno mesto, ki ga nekoliko spominja na italijanska mesta, ga je navdušilo z odlično hrano in ozkimi uličicami, skozi katere prijetno veje svež veter.

osebni arhiv
Čudovit razgled z obzidja nad Piranom in kristalno čisto morje sta Carlosa navdušila.

Carlos, ki že nekaj let živi Sloveniji, se je na pobudo prijateljev odločil, da se pridruži Turistični patrulji pri razkrivanju in raziskovanju slovenskih krajev. Obiskal je Piran, obmorsko mestece, s katerim se Slovenci radi pohvalimo.

Cene
Prevoz.org (nočitev + turistična taksa) 8 EUR; 
Terra Apartments (gazirana voda) 81,27 EUR; 
Pekarna Rina (sirova štručka, voda, kokakola, skutin burek) 5,70 EUR; 
Javni zavod Športni in mladinski center Piran (vstopnina) 2 EUR; 
Okrepčevalnica Kantina (tuna na žaru) 9,70 EUR; 
Ribja kantina (pivo, lignji na žaru, brodet, pomfrit) 20,20 EUR; 
Okrepčevalnica kantina (0,5 l refoška, voda) 7,10 EUR
spominki 15 EUR; 
avtobus (Piran – Koper) 3,10 EUR; 
vlak (Koper – Celje) 14,77 EUR;

SKUPAJ 166,84 EUR

Kot pravi, je najprej preveril spletno stran. »Ne morem reči, da sem navdušen nad spletno stranjo, pravzaprav sem razočaran. Spletna stran je samo v slovenskem in italijanskem jeziku, tako da si kot tujec, ki ne govori italijansko in bolj slabo govori slovensko, nisem mogel kaj veliko pomagati. Poleg tega spletna stran nima nobene povezave do apartmajev in znamenitosti, ki jih ponuja mesto. Navedeni so le projekti in občinske zadeve, kar pa nas, tujcev, ne zanima. Podatki zame niso bili preveč koristni, apartma pa sem moral rezervirati prek spletne strani booking.com. Menim, da bi bilo treba spletno stran bolje opremiti, sploh za tujce; dovolj bi bilo, da na enostaven način nanizajo osnovne podatke in navodila ter povezave do drugih aktualnih vsebin v Piranu,« komentira Carlos.

Uživanje na plaži

Do Pirana se je Carlos iz Celja odpravil minuli petek popoldne, z javnimi prevozi, ki so organizirani prek spletne strani prevoz.org. »S prevozom sem prišel do Kopra, tam pa me je počakal lastnik apartmaja, ki me je odpeljal do Pirana. Zelo lepa gesta. Gospod je tudi bivši turistični vodič, veliko stvari mi je povedal o Piranu in mi tudi svetoval, kaj je vredno ogleda. Ko sem raztovoril prtljago v udobno opremljenem in čistem apartmaju, sem si privoščil osvežitev v morju. Voda je bila odlična, pravzaprav skoraj malce pretopla. Zelo sem užival, prav tako pa sem bil presenečen nad čistim morjem. Privoščil sem si tudi počitek na soncu, da dobim kaj barve, vendar mir in uživanje nista trajala dolgo; blizu so se igrali otroci, ki so me vsake toliko poškropili, pa tudi kričali so precej.«

Po nekajurnem počitku in uživanju na plaži in v morju se je Carlos odpravil do apartmaja ter se uredil za večerjo. »Preden sem se odpravil na večerjo, sem se še sprehodil po mestu. Piran mi je všeč in priznati moram, da me spominja na italijanska mesta. Mestece ima svoj temperament in čarobnost, pa še prijetno diši.«

Prigoda ob večerji

»Ves čas sem se namenoma izgubljal (smeh) v labirintu uličic in v enem izmed teh 'izgubljenih' trenutkov sem našel tudi Okrepčevalnico Kantina, kjer sem si privoščil tuno na žaru. Priznati moram, da sem precej velik gurman in rad preizkušam hrano. Všeč mi je bilo. Prav tako pa se je k hrani odlično prileglo slovensko vino (refošk), ki mi ga je predlagal gostilničar,« pove Carlos. »Na koncu so mi ponudili aperitiv, domače slivovo žganje. No, ja, težko bi se ga navadil. Ko sem se najedel, sem stopil v gostilno, da poravnam račun, in zagledal zvonček, privezan nad točilnim pultom. Zamikalo me je in pozvonil sem. Natakarica mi je povedala, da sem s tem naznanil, da 'častim rundo' vsem v gostilni. Kmalu so se našli domačini, ki so mi že veselo mahali, jaz pa sem hitro začel govoriti špansko (smeh) in jo pobrisal iz gostilne,« navdušeno pripoveduje.

Sončni zahod

Po večerji se je Carlos sprehodil po mestu, si ogledal sončni zahod ter užival v bučanju morja na plaži in vetru, ki je hladil ostanke vročega dne. Ko je padel večer, se je odpravil še na sprehod do Tartinijevega trga, ki je, kot pravi, pravljično migetal od turistov. Ustavil se je in prisluhnil ulični skupini, ki je prepevala in igrala, nato pa se počasi odpravil do apartmaja in legel k počitku.

Čudovit razgled

osebni arhiv
Obilen in okrepčilen zajtrk, ki si ga je privoščil Carlos, preden se je odpravil raziskovat Piran.

Carlosa je pozdravilo sončno sobotno jutro, zato se je, takoj ko je vstal, odpravil raziskovat obzidje starega piranskega gradu. »Neverjetno je, koliko poti vodi po hribu navzgor. Mimogrede sem našel še čudovito cerkev. Ko sem prispel do vrha, me je pričakal čudovit razgled. Užival sem. Presenetilo me je tudi nogometno igrišče, ki se skriva za obzidjem. Lepo je urejeno in negovano, vendar ni bilo videti, da bi kdo treniral. Zagotovo bi se pridružil, saj imam zelo rad šport,« razkrije Carlos.

Tabela z ocenami že obiskanih mest 
Bled 90/100 
Velenje 82/100 
Novo mesto 81/100 
Brežice 80/100 
Črnomelj 80/100 
Slovenj Gradec 77,5/100 
Nova Gorica 76,5/100 
Ormož 75/100 
Podčetrtek 74/100

Piran 69,5/100

Po ogledu obzidja in cerkve na hribu se je odpravil nazaj proti mestu in si privoščil zajtrk. »Priznati moram, da tako obilnega zajtrka nisem pričakoval, in to čisto ob morju, po zelo ugodni ceni,« je navdušen Carlos. Nekaj ljudi je že bilo na plaži, Carlos pa se je vrnil do apartmaja, se zahvalil gostoljubnemu in prijaznemu sobodajalcu ter se odpravil poiskat turističnoinformacijski center.

»Informatorka je bila prijazna in ustrežljiva, ponudila mi je tudi zemljevid. Povedal sem, da imam cestno kolo, in vprašal, ali mi lahko priporoča kakšno kolesarsko pot. Odgovorila je, da se na to ne spozna preveč in da so vse poti namenjene bolj gorskim kolesom. Ko sem ji povedal, da sem slišal za transverzalo, pa sem jo popolnoma zmedel. Zahvalil sem se ji in se podal po poteh, ki mi jih je predhodno označila. Nekatere znamenitosti sem si ogledal že pred obiskom,« nekoliko razočaran pove Carlos. »Sprehodil sem se po mestu, si še enkrat ogledal Tartinijev trg in ponovno zataval med ozke uličice. Zanimivo je, kako so ulice zgrajene, saj ves čas prijetno pihlja, ne glede na to, kako zelo so zavite.«

Brodet mu je zmešal glavo

osebni arhiv
Majhna in skrita Ribja kantina, v kateri je Carlos preizkušal dobrote piranskih kuharic.

Po sprehodu si je Carlos privoščil kosilo v Ribji kantini. »Zares odlična hrana, ne spominjam se, kdaj sem nazadnje jedel kaj tako okusnega. Brodet me je popolnoma navdušil. Natakar pa se med drugim ni mogel načuditi, koliko pojem, saj sem naročil brodet in še lignje,« pove gurmanski navdušenec.

Plusi

- odlična hrana;

- gostoljubni domačini.

Minusi

- spletna stran ni najbolj prijazna turistom;

- slaba ponudba športnih dejavnosti.

Po odličnem kosilu se je končno siti Carlos odpravil na plažo in nekaj prostega časa namenil počitku, nato pa še sončenju in kopanju. Okoli 18. ure je počasi odšel do avtobusne postaje ter se zapeljal do Kopra, od koder je z vlakom nadaljeval pot do Celja. »Prihode in odhode avtobusa imajo dobro označene, res pa je, da nisem najbolje vedel, kje točno je avtobusna postaja. Nikjer ni točno označenega mesta avtobusne postaje. Zato sem povprašal ljudi, ki so stali pri bližnjem svetilniku, ali sem na pravem mestu. Prijazno so mi pomagali in me usmerili na pravi avtobus, ki vozi do Kopra. Voznik ni bil preveč prijazen in še sreča, da znam kaj povedati tudi v slovenščini. Najverjetneje bi se drugače težko razumela. Pot z vlakom pa je bila pravo doživetje. Kar trajala je in trajala, vendar me to ni motilo. Užival sem v razgledu in počival, saj sem vedel, da bom v Celje prispel pozno zvečer.«

»Piran je lep, zasanjan, čudežen, preveč turističen in premalo zazrt v športno ponudbo. Ponudi lahko več, kot že ponuja,« kritično povzame svoje doživetje Pirana Carlos in sklene: »Zagotovo ga še obiščem. Morda že v septembru, če bo vse po sreči.«