Turistična patruljla

Brežice so ga navdušile, policisti pa šokirali

z.f.
20. 7. 2016, 20.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Tokrat smo obiskali Brežice. Michael iz Indije kraj opiše kot miren, zgodovinsko bogat, zelo čist in varen. Rad bi ga razkazal tudi prijateljem.

osebni arhiv
V Brežicah si je poleg ostalih znamenitosti ogledal tudi vodni stolp.

Michael se je na turistično avanturo podal minulo soboto, pozno popoldne, sam. »Ker je bilo vreme slabo, sem se odpravil na pot, ko je nehalo deževati. Torej kar pozno. S seboj sem povabil prijatelja, ki pa je izlet žal odpovedal zaradi študijskih obveznosti,« pove Michael. V Brežice se je odpravil z avtobusom in kot pove, mu ni žal za odločitev, saj je bil nad pokrajino presenečen.

Cene:

prevoz (avtobusna vozovnica) – 10,70 evra;

vstopnica za ogled muzeja (Posavski muzej) – 2,00 evra; okrepčevalnica »Bistro Lukež« ( špricer, rdeči 0,2 l, kava z mlekom, špikani čevapčiči) – 10,40 evra;

Gostilna in pizzerija »Santa Lucia« (pivo, pečen krompir, mešano meso na žaru) – 13,80 evra;

prevoz (vozovnica za vlak) – 7,70 evra;

Apartma Gasa + turistična taksa – 81,27 evra;

SKUPAJ – 125,87 evra

Ko je po dobri uri in pol prispel v Brežice, se je, kot pove, počutil precej nelagodno. »Bilo je tako mirno in tiho, nikjer ni bilo nikogar, pravzaprav nisem vedel, kam naj grem. Poklical sem gospoda, ki mi je oddal apartma, ki je, ko sem povedal, kje sem, prijazno prišel pome. Malce nelagodna izkušnja,« pove nasmejan Michael. Ko sta prispela, mu je receptor razkazal apartma, razložil hišna pravila in svetoval o obisku znamenitosti v Brežicah.

Po udobni nastanitvi se je Michael odpravil na večerno raziskovanje. »Presenečen sem bil nad ljudmi, zelo prijazni in zgovorni, velika večina Brežičanov govori angleško, in to zelo dobro. Svetovali so mi tudi, kjer lahko pokusim dobro hrano in lokalno pivo, mi povedali tudi, kje je »night club«, in da se, če želim, lahko odpravim tudi na kakšen koncert v Zagreb, ki je zelo blizu.«

Michael pove, da se na večerno »zabavo« ni odpravil, temveč si je raje privoščil dobro večerjo. »Po predlogu domačinov sem se odpravil v bližnjo Gostilno in pizzerijo »Santa Lucia«, kjer so mi kot lokalno posebnost ponudili točeno hišno pivo, domač pečen krompirček in pečeno meso na žaru. Odlično je bilo, vsega skupaj je bilo pravzaprav toliko, da sem precej pustil.«

Zadovoljen s prenočiščem

Po odlični večerji je Michael raziskal tudi spletno stran, na kateri je kljub večini priporočil želel preveriti tudi, kaj si lahko ogleda. Kot pove, je spletna stran dobra in enostavna za uporabo tudi za tujce. »Pripravil sem si načrt, kaj vse si želim obiskati in ogledati v Brežicah. Spletna stran mi je pri tem precej pomagala. Postal sem utrujen, zato sem se počasi odpravil nazaj do apartmaja. Tudi apartma sem našel na spletu, in sicer prek strani booking.com. Zdi se mi pomembno, da kot turist preizkusim lokalno ponudbo nočišča, da vidim, v čem se ponudba razlikuje od drugih. V čem je boljša in v čem slabša. Kaj je v Sloveniji drugače od ostalih evropskih držav. Ja, kot sem omenil, lastnik in hkrati receptor je bil zelo prijazen in gostoljuben. Apartma je bil čist in lično urejen in še povsem zraven mesta. Zares, same pohvale,« pove Michael.

osebni arhiv
Zunanjost gradu Michaela sicer ni prepričala, navdušila pa ga je bogata zbirka, ki jo grad skriva v sebi.

TIC v nedeljo zaprt

»Naslednje jutro sem se najprej odpravil v turističnoinformativni center, ki pa je bil zaprt. Menim, da bi moral biti turističnoinformativni center odprt predvsem med vikendom. Zasledil sem mnogo turistov, ki so tako kot jaz želeli pridobiti še kakšno informacijo o ponudbi in možnih zanimivostih kraja.  Menim, da bi to pripomoglo k povečanju turizma,« svetuje Michael.

Plusi in minusi:

+ zgodovinsko mesto, ki ponuja mnogo aktivnosti; prijazni ljudje, pripravljeni pomagati – veliko jih govori angleško; mirna in prijazna narava; čisto in urejeno središče mesta; zelo varno mesto;

na avtobusni postaji niso na voljo vozni redi in informatorji; območje okoli avtobusne postaje je precej umazano; lokalni prevoz bi bilo po turističnih informacijah treba izboljšati; izboljšati bi bilo treba tudi turistično promocijo.

Neprijetna izkušnja

Pot je nadaljeval po mestu, ogledal si je vodni stolp, Stari most, ki vodi čez Krko in Savo, prav tako pa je obiskal Posavski muzej.

»Všeč mi je bil Stari most, domačini so mi povedali, da je to njihov ponos. Odpravil sem se raziskovat tudi malce zunaj mesta. Aja, pa seveda sem šel preverit avtobusne prevoze. Priznam, avtobusna postaja z okolico mi ni bila všeč, precej umazano je in zapuščeno. Poleg tega je precej slabo poskrbljeno za informacije, informatorja sploh ni. Ob razporedu, ki je bil pripet na oglasni deski, se nisem znašel. Mimo je nato prišel gospod, ki sem ga prosil za pomoč, vendar ni razumel angleško. Zato sem se usedel in se odločil, da bom preveril, ali imajo morda informacije na spletu. Mimo se je pripeljal avtomobil in ustavil, stopil sem do gospoda in ga prosil, ali mi lahko pomaga, ta pa mi je odvrnil, da naj mu pokažem potni list in ostale dokumente, ki jih imam pri sebi. Ni znal govoriti angleško. Na srečo je angleško govorilo dekle, ki je bilo z njim. Povedal sem, da sem izvidnik in da raziskujem za Turistično patruljo. Razložil sem, zakaj sem tam in kaj počnem. Bil sem šokiran, saj nisem vedel, kaj me čaka in kaj sem storil narobe. Najverjetneje sta bila civilna policista. Gospa se mi je nato opravičila in mi pomagala z informacijami,« pove Michael, ki je neprijetni doživljaj preoblikoval v zabavno izkušnjo.

Predlaga več avtobusnih povezav

Tabela z ocenami že obiskanih mest: Bled 90/100; Novo mesto 81/100; Brežice 80/100; Črnomelj 80/100; Slovenj Gradec 77,5/100; Nova Gorica 76,5/100; Ormož 75/100; Podčetrtek 74/100.

»Predlagam, da bi bilo za območje dobro, da se organizira več avtobusnih prevozov, prav tako pa ne bi bilo slabo, če bi poskrbeli za lokalne avtobuse, ki bi turiste prepeljali do različnih znamenitosti znotraj občine. Določene so namreč precej oddaljene in so za pešce nedosegljive,« pove Michael, ki se je po vznemirljivi izkušnji odpravil nazaj v središče mesta in si privoščil kosilo.

»Ponudili so mi lokalno vino z mineralno vodo (špricer) in povedali, da velja to za lokalno pijačo predvsem v poletnih dneh. Kot lokalno jed pa so mi ponudili čevapčiče. Odlično so bili pripravljeni.« Najverjetneje se ne bomo strinjali glede »slovenske specialitete«, ki se je pojavila na Michaelovem krožniku, veliko prej pa bomo pozdravili in nazdravili dobremu slovenskemu »špricerju« za osvežitev.

osebni arhiv
Grad ponuja tudi odlično ohranjeno etimološko zbirko.

Po kosilu se je Michael odpravil do Posavskega muzeja, katerega zbirka ga je prevzela in navdušila. »Toliko zgodovine na kupu … Zares, neverjetno doživetje! In priznati moram, da je bilo to zame eno izmed lepših potovanj po Evropi. Majhno mestece, s prijaznimi ljudmi, ki ne delajo razlik in se ne ozirajo na barvo kože. Pripravljeni so pomagati vsakomur. Neverjetno. Svojim prijateljem sem že predlagal, da skupaj obiščemo to čarobno majhno mestece. Škoda je le, da v večini turističnih vodnikov omenjajo ob Brežicah le Terme Čatež, na ostalo, kar ponuja mesto in je prav tako zanimivo ter aktualno, pa pozabijo. Hvala vam za to čudovito izkušnjo, ki ste mi jo podarili,« se iskreno zahvali Michael, ki je dodal še delček k mozaiku izbranih mest v Turistični patrulji.

Ocena: 80/100