Resnica boli

Zaradi širjenja resnice je na stara leta morala pobegniti iz države

M.G.
18. 6. 2024, 21.32
Posodobljeno: 18. 6. 2024, 22.25
Deli članek:

Starejša učiteljica je morala pobegniti iz Rusije, ker je bila obtožena širjenja dezinformacij o ruski vojski, ker je svojim učencem pripovedala o zločinih, ki so jih storili ruski vojaki v t.i. masakru v Buči.

X, Belsat in English (@Belsat_Eng)
Pogumna učiteljica Natalija Taranušenko je otrokom želela povedati resnico, ki pa ni najbolj prijetna za državne oblasti.

Aprila 2022 naj bi učiteljica ruskega jezika in književnosti Natalija Taranušenko med šolsko pobudo, imenovano "Lekcija prijaznosti", svojim učencem pripovedovala o brutalnih zločinih, ki jih je zagrešila ruska vojska v Buči med okupacijo mesta marca leta 2022. Učencem je tudi pokazala poročila iz ukrajinskih časnikov in jim povedala, da ruska invazija krši mednarodno pravo. Telegram ugotavlja, da je Taranušenkova učencem tudi povedala, da kljub svojemu nasprotovanju vojni ne želi živeti v nobeni državi razen v Rusiji.

Po končani uri resnice, ki jo je učiteljica posredovala učencem, se je eden od učencev zaradi njenih izjav pritožil očetu, ki je učiteljico nemudoma prijavil oblastem in zahteval, da jo takoj odpustijo iz šole. Dve leti je trajalo, da so organi pregona Taranušenkovo obtožili na podlagi gradiva, ki sta ga zbrala zvezna varnostna služba (FSB) in ministrstvo za notranje zadeve. Učiteljica je za obtožbe izvedela šele iz medijev in ker se dobro zaveda, da je kazen za širjenje tovrstnih resnic huda (10 let zapora), je raje še pravi čas zbežala iz ljubljene domovine, kamor se najbrž ne bo več kdaj vrnila.

Masaker v mestu Buči blizu Kijeva se je zgodil marca 2022, ko so pripadniki ruske vojske pobili najmanj 458 ukrajinskih vojakov in civilistov. Zločin so odkrili aprila po umiku ruskih sil. Več informacij najdete TUKAJ.