Afera bar Bella

Strelec iz bara Bella priznal krivdo za poskus uboja

Vesna Lovrec
18. 6. 2024, 20.50
Deli članek:

Bojan Preradović se na predobravnavnem naroku ni sprenevedal o krivdi za poskus uboja. Še preden je stopil pred sodnico, je s tožilstvom podpisal sporazum o priznanju krivde.

Andrej Petelinšek
Bojan Preradović je 22. oktobra lani v baru Bella izvlekel pištolo, jo nameril proti prijatelju Kristijanu Pfeiferju in sprožil, a ga je zgrešil.

Zgodba o strelskem incidentu, ki se je lanskega oktobra zgodil v gostinskem lokalu v mariborski mestni četrti Pobrežje, je na mariborskem okrožnem sodišču dobila epilog. Bojan Preradović, ki je 22. oktobra lani v baru Bella izvlekel pištolo in jo nameril proti prijatelju Kristijanu Pfeiferju, je priznal krivdo za poskus uboja in bil obsojen na štiri leta zapora. "Sodišče je zoper obtoženega opravilo predobravnavni narok. Ta je s tožilstvom predhodno sklenil sporazum o priznanju krivde, ki ga je sodišče sprejelo in po presoji zakonitosti kazenske sankcije obtoženemu izreklo v sporazumu dogovorjeno kazen štiri leta zapora," je Večeru potrdila predsednica mariborskega okrožnega sodišča Jasna Murgl.   

V isti družbi popivala vso noč

Spomnimo. Strelska drama se je odvijala v baru Bella. Pfeifer in Preradović sta v isti družbi popivala vso noč, ko so naslednji dan prišli v bar Bella, pa sta se imenovana najprej sprla in nato stepla. Preradović je jezen zapustil lokal, čez čas pa se je vrnil s pištolo, vstopil v bar, počakal, da je Pfeifer prišel iz toaletnih prostorov, in napadel. Pištolo je sprožil dvakrat, da se nikomur ni zgodilo prav nič, je zaslužen njun skupni prijatelj Sebastijan Petrič. Ko je Preradović pritisnil na petelina, se je zagnal proti njemu, ga zgrabil za roko in pištolo preusmeril  stran. Vse to je posnela varnostna kamera v lokalu, kar je nekdo nekomu poslal naprej, dan po incidentu pa je posnetek postal viralen in dosegel tudi naše uredništvo. Na posnetku je videti in slišati, da je Petrič Preradovića hotel odvrniti od napada. "Bojči, daj no," ga je miril, ker pa prijatelj pištole ni odložil, se je zagnal proti njemu, ga prijel za roko in pištolo usmeril stran od tarče (Pfeiferja). Sreča v nesreči je bila, da strelec z roko ni trznil čez točilni pult, za katerim je stala natakarica, in da takrat v lokal, ki ima dva vhoda, ni vstopil še kak mimoidoči.

Po prvem zgrešenem strelu je Preradović pištolo usmeril proti nogam Pfeiferja, ko je ta že tekel iz lokala, in sprožil še enkrat. S prizorišča streljanja je Pfeifer pobegnil pred prihodom policije. Našli so ga naslednji dan na naslovu njegove matere, kjer so kriminalisti opravili hišno preiskavo, a orožja niso našli.

Že na dan streljanja, torej dan pred aretacijo Preradovića, so policisti pridržali tudi njegovega znanca, ki ni bil na prizorišču streljanja, so pa bili uniformiranci prepričani, da je bil s strelcem v stiku po dejanju in mu pomagal skriti obleko, ki jo je nosil v času streljanja. Ovadili so ga zaradi pomoči storilcu po kaznivem dejanju. Grozila mu je kazen do pet let zapora, zdaj pa se mu kazenskega postopka ni več treba bati, saj je pristojna tožilka po opravljeni sodni preiskavi po besedah začasnega vodje mariborskega tožilstva "podala izjavo, da zoper njega odstopa od kazenskega pregona, ker ni bilo dokazov, da bi storil kaznivo dejanje".

Kriminalisti v ovadbi o poskusu umora

Preradović ni imel te sreče. Čeprav v streljanju Pfeiferja ni poškodoval, so mu kriminalisti naprtili, da je prijatelja poskušal umoriti, zaradi česar mu je sprva pretilo najmanj 15 let zapora. Po opravljeni sodni preiskavi, v kateri je Preradovićeva zagovornica Maja Vogrin ves čas zatrjevala, da je pravna kvalifikacija (poskus umora) pretirana oziroma napačna, je tožilka očitke zoper strelca nekoliko omilila in vložila obtožnico zaradi poskusa kaznivega dejanja uboja. Dokazi zoper Preradovića so bili toliko obremenilni, da je ocenil, da se ni smiselno sprenevedati. Pristal je na pogajanje s tožilstvom in s pomočjo zagovornice dosegel, da je tožilka Tadeja Majcen v zameno za takojšnjo priznanje krivde pristala na dokaj nizko kazen -  štiri leta zapora. Upoštevala je namreč olajševalno okoliščino, da je bil Preradović po oceni sodnega izvedenca psihiatra v času streljanja v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Kot rečeno, Preradović Pfeiferja v streljanju ni poškodoval, a je Pfeifer ne glede na to v kazenskem postopku zoper obtoženega priglasil premoženjskopravni zahtevek. Zaradi strahu, ki naj bi mu ga bil povzročil obtoženi, si je Pfeifer obetal 20.000 evrov, vendar sodnica Ksenija Hrastnik o zahtevku ni odločala. "Oškodovanec je bil s svojim premoženjskopravnim zahtevkom napoten na pot pravde," nam je odgovorila predsednica sodišča Jasna Murgel.