Orožarski lobij pred varnostjo otrok

V ZDA odpravili prepoved nastavka za polavtomatske puške

A.S./STA
14. 6. 2024, 20.00
Posodobljeno: 14. 6. 2024, 20.04
Deli članek:

Ameriško vrhovno sodišče je danes odpravilo prepoved nastavka, ki pospeši izstreljevanje nabojev iz polavtomatske puške.

profimedia
Fotografija je simbolična.

Prepoved je vlada sprejela po najhujšem strelskem pohodu v zgodovini ZDA, ko je leta 2017 moški z več kosi takšnega orožja streljal na množico v Las Vegasu in ubil 58 ljudi ter jih ranil še okoli 500, poročajo ameriški mediji.

Ameriška vlada takratnega predsednika Donalda Trumpa je v odzivu na pokol sprejela prepoved takšnih nastavkov, ki so napadalcu, ki je sicer bil oborožen s kar 22 kosi orožja, omogočile, da je v tako kratkem času ubil toliko ljudi.

Prepoved je za neustavno označila konservativna večina šestih sodnikov, nasprotovali so jim trije. Večina trdi, da polavtomatska s takšnim nastavkom ne postane avtomatska oz. jurišna puška, kar pomeni, da se na njo ne nanaša strožja zakonodaja.

Na odločitev so se z neodobravanjem že odzvali iz demokratske stranke, vključno s kampanjo aktualnega predsednika Joeja Bidna, ki je sodišču očitalo, da orožarskemu lobiju daje prednost pred varnostjo otrok. Ankete kažejo, da večina Američanov podpira strožjo orožarsko zakonodajo, a politika in sodišča kljub številnim smrtim, povezanim z orožjem, nezadostno ukrepajo.