Naložba za prihodnost

Država še ni odobrila sofinanciranja zdravstvenega doma v Lendavi

M. H.
14. 6. 2024, 20.45
Deli članek:

Občina Lendava je objavila javno naročilo za dozidavo in rekonstrukcijo poslopja Zdravstvenega doma (ZD) Lendava. Gre za drugi poskus lendavske občine, da izvede štirimilijonsko naložbo.

Majda Horvat
Višina načrtovanih sredstev za izvedbo celotnega projekta je 4,3 milijona evrov.

Naložba vključuje prenovo 180 kvadratnih metrov obstoječih površin in izgradnjo prizidka v velikosti približno 1100 kvadratnih metrov. Poleg tega bodo namestili nadstreška za parkiranje službenih vozil in odlaganje infektivnih odpadkov, uredili bodo še okolico s parkirišči in komunalne vode ter prestavili toplovod. Objekt bodo priključili na sistem daljinskega ogrevanja z uporabo geotermalne energije. ZD Lendava, ki se že nekaj let spopada z velikim pomanjkanjem prostorov za izvajanje dejavnosti, bo nove prostore namenil za potrebe splošne in družinske medicine, zdravstvenega varstva žensk, preventivne dejavnosti in zobozdravstvene službe.

Rok za oddajo ponudb je bil 11. junij, naložbo pa naj bi končali do konca leta 2026. Tako je predvideno tudi v občinskem načrtu razvojnih programov (NRP) do leta 2027, višina načrtovanih sredstev za celoten projekt pa je po NRP 4,3 milijona evrov. Kljub objavi javnega naročila občina ponudnike, ki se bodo prijavljali na razpis, opozarja, da še nima zagotovljenih celotnih finančnih sredstev. Še vedno namreč čaka na pozitiven sklep ministrstva za zdravje o sofinanciranju naložbe, ki je tudi pogoj za podpis gradbene pogodbe z izvajalcem del in začetek izvedbe investicije. Lendavski župan Janez Magyar je povedal, da občina še vedno nima informacij, kdaj bo ministrstvo izdalo sklep o sofinanciranju naložbe, in da je že tudi naročil zaposlenim v občinski upravi, naj takoj pisno zahtevajo odziv pristojnih.

Zamuda zaradi poplav

Ob tem spomnimo, da je bila lendavska občina že leta 2022 uspešna na razpisu, saj je ministrstvo za projekt dozidave in rekonstrukcije zdravstvenega doma v vrednosti 4,2 milijona evrov takrat odobrilo državno sofinanciranje v vrednosti nekaj več kot 1,3 milijona evrov. Četrtino naj bi zagotovil javni zdravstveni zavod sam, razliko pa naj bi prispevala občina. Toda vse tri vloge na razpis za izvedbo gradbenih del je občina oktobra 2022 zavrnila kot nedopustne in nesprejemljive, saj so ponudbene cene dosegale oziroma presegale zagotovljena sredstva za izvedbo naložbe. Občina je takrat tudi napovedala, da javnega naročila ne bo ponovila, s čimer je izvedbo naložbe odložila v prihodnost.

Državno sofinanciranje naložb v primarnem zdravstvu po zakonu iz leta 2021, za katero se je s prijavo na razpis potegovala tudi lendavska občina, se je zaradi lanskih katastrofalnih poplav zamaknilo, spremenil pa se je tudi način zagotavljanja sredstev. Ministrstvo razpisov v ta namen več ne objavlja, sredstva pa se zagotavljajo z uvrščanjem zdravstvenih naložb v načrt razvojnih programov. Občina Lendava, ki torej še čaka na sklep ministrstva za zdravje, načrtuje, da bo urejanje prostorov zdravstvenega doma izvedla v celoti po že pripravljeni dokumentaciji. Kot rečeno, se zdajšnji javni razpis nanaša na gradbena dela, pred dokončanjem teh bo objavila naročilo še za opremo.