Evropske volitve

V Italiji se bodo poskušali približati Melonijevi

G.G./STA
8. 6. 2024, 08.08
Posodobljeno: 8. 6. 2024, 08.10
Deli članek:

V Italiji, na Češkem, Slovaškem, v Latviji in na Malti danes potekajo volitve poslancev Evropskega parlamenta.

Profimedia
Tako so v Torino pripravljali volišča.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je pred volitvami izrazila bojazen pred nizko volilno udeležbo in Italijane pozvala na volišča. V volitvah vidi namreč priložnost za utrditev svoje, od oktobra 2022 vladajoče desnosredinske koalicije in tudi za prenos tovrstnega modela v Bruselj. Če se bodo desnosredinske stranke dobro odrezale, bo obstajala konkretna priložnost za temeljito spremembo trenutne politike EU, je dejala premierka, ki je na volitvah sicer tudi vodilna kandidatka svoje stranke Bratje Italije. Stranki ankete napovedujejo zmago s 27 odstotki glasov, sledi ji opozicijska levosredinska Demokratska stranka z 21, tej pa Gibanje pet zvezd s 16 odstotki glasov. Koalicijski partnerici v vladi Meloni, Liga in Naprej Italija, naj bi osvojili okrog devet odstotkov podpore. Italija ima v Evropskem parlamentu 76 sedežev.

Evropske volitve, na katerih bo okoli 370 milijonov Evropejcev izbiralo 720 evropskih poslancev, 15 več, kot jih je trenutno, so se začele v četrtek na Nizozemskem. V petek so volili na Irskem, medtem ko bodo v večini članic EU, tako kot v Sloveniji, poslance desetega sklica Evropskega parlamenta izbirali v nedeljo.

Kakšna bo prihodnja sestava Evropskega parlamenta, bo okvirno znano v nedeljo po 23. uri, ko se bodo zaprla volišča v vseh članicah EU. Bodo pa pred tem na voljo rezultati vzporednih volitev po nekaterih državah članicah, na podlagi katerih bodo narejene prve projekcije sestave. Glede na ankete se obeta vzpon skrajno desnih strank, kar bi lahko vplivalo na odločanje o najvišjih položajih v institucijah EU.