Mračnjaški prizori

Foto: Skrajni desničarji paradirali po središču Ljubljane; svastika, bakle, "anti migranti"

J.V.
7. 6. 2024, 20.40
Posodobljeno: 8. 6. 2024, 14.38
Deli članek:

Središče Ljubljane so v popoldanskih urah zavzeli v črno zakrinkani fantje in možje, ki so premierju Robertu Golobu z zažiganjem bakel in transparenti sporočali, naj "odleti".

Bobo
Pohod skrajne desnice po Ljubljani. Med tetovažami bo pozorno oko opazilo tudi svastiko.

V središču Ljubljane se je popoldne zbrala skupina zamaskiranih, v večini moških, šlo naj bi za pripadnike skupine, ki se je poimenovala Slovenska obrambna straža. Skandirali so protimigrantske parole, zagorele so tudi bakle. Shod je zaradi zagotavljanja javnega reda in miru spremljalo večje število policistov, so za STA sporočili iz PU Ljubljana. Shod sicer ni bil prijavljen v skladu z zakonom o javnih zbiranjih. "To pomeni, da tudi ni organizatorja, ki bi z rediteljsko službo poskrbel za varno odvijanje shoda," so sporočili s policije. 

Po nekaterih ocenah se je na omenjenem shodu zbralo okrog 50 zamaskiranih posameznikov. Glede na zastavo, ki so jo nosili, gre za skrajno skupino, ki je nedavno pritegnila pozornost z videoposnetkom, na katerem so na steber zvezali domnevnega migranta, kar so ostro obsodili v več političnih strankah in drugih organizacijah.

"Shod se je pričel okoli 19. ure na Prešernovem trgu, kjer se je zbralo okoli 50 udeležencev, ki so nato hodili po ulicah centra mesta. Med samim shodom je bilo prižganih nekaj bakel, večjih kršitev javnega reda pa ni bilo. Shod se je okoli 20. ure zaključil v centru mesta. Policisti v zvezi neprijavljenega shoda še zbirajo obvestila in bodo v primeru ugotovljenih kaznivih ravnanj ustrezno ukrepali," so v večernih urah sporočili iz ljubljanske policijske uprave.