Opaženi na Korčuli

Strupeni ognjeni črvi osvajajo severni Jadran

J.V.
7. 6. 2024, 19.40
Posodobljeno: 7. 6. 2024, 20.00
Deli članek:

Ščetine ognjenega črva lahko predrejo tudi človeško kožo, kar lahko povzroči močno draženje kože in pekoč občutek. Nekaj časa po dotiku se lahko pojavi tudi slabost in vrtoglavica.

Profimedia
V povprečju so veliki od 15 do 20 centimetrov in lahko zrastejo do 30 centimetrov. Na sebi imajo majhne iglice, t.i. ščetine, ki izločajo koktajl toksinov, da ubijejo svoj plen.

Na hrvaškem otoku Korčula so v plitvini morja posneli ognjenega črva (Hermodice carunculata), ki se po pisanju Indexa zaradi podnebnih sprememb čedalje bolj pojavlja v severnem Jadranu, ogroža avtohtono makrofavno, nagaja ribičem in povzroča gospodarsko škodo.

S koktejlom toksinov ubijejo svoj plen

V povprečju so veliki od 15 do 20 centimetrov in lahko zrastejo do 30 centimetrov. Na sebi imajo majhne iglice, t.i. ščetine, ki izločajo koktajl toksinov, da ubijejo svoj plen. So živih barv, v naravi pa je to drugim vrstam signal, da gre za strupeno žival in nevarnega tekmeca v boju za preživetje. Ščetine ognjenega črva lahko predrejo tudi človeško kožo, kar lahko povzroči močno draženje kože in pekoč občutek. Nekaj časa po dotiku se lahko pojavi tudi slabost in vrtoglavica.

Po besedah mag. Anteja Žunca s puljske Fakultete za naravoslovje ognjeni črvi v Jadranu povzročajo tudi gospodarsko škodo, saj se prehranjujejo z ribami, ki so jih ribiči ujeli v mreže. Čeprav gre za avtohtono sredozemsko vrsto, imajo invazivni potencijal, saj lahko negativno vplivajo na avtohtono makrofavno. Vrsta ima tudi malo naravnih sovražnikov. Zaradi naklonjenosti toplejšim vodam so v zadnjem času vse pogostejši na območju severnega Sredozemlja, vključno s severnim Jadranom, predvsem v poletnih mesecih.