Na hrvaškem opozarjajo na novo nevarnost

Ognjeni črv se širi po Jadranu, deček po igri v plitvini končal na urgenci

E. J.
8. 8. 2022, 09.21
Posodobljeno: 8. 8. 2022, 09.38
Deli članek:

Med igro na plaži v hrvaški Rogoznici je 10-letnika opekel ognjeni črv, ki se je po pričevanju ribičev v zadnjih dveh letih precej razširil po Jadranu.

profimedia
Ščetine ognjenega črva lahko predrejo človeško kožo in vsebujejo nevrotoksin, ki povzroči močno draženje kože in pekoč občutek. Nekaj časa po dotiku se lahko pojavi tudi slabost in vrtoglavica.

»Šimun je bil v plitvini s kopico drugih otrok. Črv opekel samo njega, takoj po tem je začutil močno pekoč občutek in na roki so se mu pojavili mehurji. Na mestu opekline, kjer se ga je dotaknil črv, je bil šop majhnih iglic, kot razsuto steklo, ki so širile strup. Peljala sem ga na urgenco, ker se je bolečina začela širiti pod pazduho. Na urgenci je dobil injekcijo in kremo proti opeklinam. Roka ga je pekla cel dan in naslednji dan, zdaj je bolje,« je za 24sata dogodek opisala dečkova mama.

V zadnjih 2 letih se je razširil tudi v plitvine

Podoben primer se je zgodil pred dvema letoma, prav tako v Rogoznici, ko je ognjeni črv opekel kopalko. Že takrat so dalmatinski ribiči opozarjali, da se je ognjeni črv precej razširil po Jadranu, sicer pa stalni prebivalec našega morja, ni nova žival in v Jadranu obstaja že od prej. "V zadnjih dveh letih pa se je populacija močno povečala zaradi segrevanja morja," je pojasnila dr. Maja Krželj iz splitskega Univerzitetnega oddelka za študije morja. Ognjeni črvi so v povprečju veliki od 15 do 20 centimetrov in lahko zrastejo do 30 centimetrov. »To so počasne živali, ki se prehranjujejo z iglokožci, morskimi zvezdami, anemonami, torej koralami, so pa tudi mrhovinarji. »To niso živali, ki napadajo ljudi, niti ne morejo skočiti nanje. Nevarni so zato, ker imajo na sebi majhne iglice, t.i. ščetine, ki izločajo koktajl toksinov, da ubijejo svoj plen. So živih barv, v naravi pa je to drugim vrstam signal, da gre za strupeno žival, zato se jih ne dotikajo. Zaradi svojih živih barv in videza so ognjeni črvi morda bolj zanimivi za ljudi, zato jih poskušajo pobrati in se jih dotakniti. Takrat se žival brani in lahko poškoduje človeka, zato je treba kopalce in potapljače opozoriti, naj se jim ne približujejo in naj jih pustijo pri miru, je še povedala dr. Krželj in dodala, da je treba ob bližnjem srečanju z ognjenim črvom najprej bodice iz kože odstraniti. »Najenostavneje je, da vzamete lepilni trak in ga pritrdite na mesto vboda, nato pa ga z nenadnim gibom povlečete, da se bodice prilepijo na trak in jih tako izvlečete. Zaradi bodic in toksinov se na mestu stika pojavi pekoč občutek, od tod tudi ime ognjeni črv, lahko pa se pojavijo tudi dermatološke težave. Zato je najbolje, da se po puljenju bodic to mesto namažete s kremo proti opeklinam in takoj poiščete zdravnika,« je dejala. Ostanki igel v koži lahko povzročijo okužbo in druge zaplete. Plenilcev, ki se prehranjujejo z ognjenimi črvi, ni več tako veliko, povišanje temperature pa pripomore tudi k razmnoževanju, zato so se te živali iz večjih globin preselile v plitvine in jih zdaj najdemo tudi na globini le enega metra. Na Hrvaškem zato svetujejo previdnost pri kopanju, tudi v plitvini.