Vremenske neprilike

Foto: Na Štajerskem toča v velikosti marelic, nevihta se je skoraj razvila v tornado

J.V.
7. 6. 2024, 16.45
Posodobljeno: 7. 6. 2024, 21.42
Deli članek:

Jutranje črne napovedi vremenoslovcev so se uresničile. Nevihta, ki je prešla vzhodni del države, je ponekod postregla z debelo točo in se skoraj razvila v tornado.

Facebook/Neurje.si/Marko Herzog
Takšne ledene kugle so iz neba padale v Radzilu v Občini Slivnica-Hoče.

Dve močnejši nevihtni celici sta popoldan iz smeri Avstrije dosegli našo državo. Še posebej močna je bila nevihta, ki je dosegla Štajersko. Močno neurje se je preko Maribora pomikalo proti Ptuju. V številnih tamkajšnjih krajih so iz neba padali pravi ledeni orjaki. Toča je pobelila Selnico ob Dravi, Hočko Pohorje, Radizel, Rače, Kidričevo, so poročali uporabniki družbenih omrežij.

Ponekod po Sloveniji je zaradi lokalnih neviht in neurij promet močno oviran. "Voznike pozivamo naj se ne ustavljajo na avtocesti in pod nadvozi. Vozite previdno in prižgite luči," opozarja Prometno-informacijski center. "Zaradi debele toče so se nekateri vozniki na AC ustavljali pod mostovi, da bi zaščitili svoje avtomobile. Nevihta je v danih momentih imela možnost razvoja tornada!" poročajo poznavalci ekstremnih vremenskih razmer na Neurje.si.

Z Uprave RS za zaščito in reševanje so sporočili, da so na območju regijskijskega centra za obveščanje Maribor in Ptuj zabeležili 66 dogodkov, od tega 54 na območju občine Hoče-Slivnica. Meteorna voda je poplavila več kleti, toča je poškodovala ostrešja objektov, sunki močnega vetra pa so podrli nekaj dreves in poškodovali elektrodistribucijsko infrastrukturo. Sprožila sta se dva zemeljska plazova. Toča je marsikje povzročila tudi precej škode. Potolkla je kar nekaj avtomobilov, pa tudi pridelkov, nekatere so po neurju pričakale luknje v strehah.

V naslednjih urah še spremljajte radarsko sliko padavin

Meteorolog Blaž Šter z Arsa je za STA dejal, da sta nastali dve močnejši nevihti, ki sta bili najprej nad Avstrijo. Vzhodnejša in silovitejša nevihta se je pomaknila nad Štajersko. Sprva je severno od Maribora oslabela, potem pa se je precej okrepila zahodno od Maribora in povzročila "precej debelo točo, močne sunke vetra in tudi nalive". Na postajah Arsa so zabeležili močan naliv na Hočkem Pohorju, kjer je padlo 56 milimetrov padavin in tudi toča, na letališču Edvarda Rusjana Maribor pa je bil močan naliv, zabeležili so tudi najmočnejši sunek vetra, in sicer 76 kilometrov na uro. Tudi nevihta na Gorenjskem je prehodno najprej oslabela, nato pa se znova okrepila. "Tako da svetujemo predvsem spremljanje radarske slike padavin v naslednjih urah," je dejal Šter.

Še vedno težave tudi v prometu

Cesta Apače-Kidričevo je zaradi poplavljenega cestišča zaprta v Kidričevem pri železniškem podvozu. Na cesti Litija-Zagorje pa je oviran promet zaradi podrtega drevja pri Renkah. Prometno-informacijski center za državne ceste voznike opozarja, naj prilagodijo hitrost in način vožnje trenutnim razmeram na cesti, v primeru slabše vidljivosti pa ročno prižgejo luči. Voznike opozarjajo tudi, da je ustavljanje vozil pod nadvozi in v predorih nevarno in prepovedano.