Obsodba

Ruski vojak Dmitrij, ki je z granato ubil 7 soborcev, krivdo zvalil na »neumnost in alkohol«

S.R.
5. 6. 2024, 17.20
Posodobljeno: 5. 6. 2024, 17.20
Deli članek:

Rusko vojaško sodišče je vojaka Dmitrija Lobovikova zaradi umora sedmih soborcev obsodilo na 23 let v najstrožje varovanem zaporu.

Prof
Fotografija je simbolična.

Dmitriju Lobovikovu, naredniku iz ruskemu regije Sverdlovsk, so se januarja 2023 po žilah pretakale velike količine alkohola, ko je v vojaškem oporišču na območju Belgoroda v kasarno vrgel granato. Kot so takrat poročali ruski mediji, naj bi ga močno razburilo obnašanje drugih vojakov, ki naj bi jih sprva okaral, a se je na koncu, ko njegove graje niso zalegle, poslužil drastičnega ukrepa. Ko je eksplodirala granata, so eksplodirale tudi plinske jeklenke v kasarni. Umrlo je sedem vojakov, še 16 jih je bilo poškodovanih.

Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass je vojaško sodišče v Moskvi Lobovikova danes spoznalo za krivega več kaznivih dejanj umora, nezakonite posesti eksplozivne naprave in namernega uničevanja lastnine. Obsodilo ga je na 23 let zapora v najstrožje varovani kazenski koloniji, ob tem pa mu je naložilo še plačilo 70.000 rubljev (dobrih 700 evrov) kazni. Ostal je tudi brez vojaških činov.

Njegovi odvetniki so zahtevali oprostilno sodbo. Zatrdili so namreč, da Lobnikov soborcev ni imel namena poslali v prerani grob. Krivdo so prevalili na »neumnost in alkohol.« Po njihovih besedah mu je granata »ušla iz rok,« ko je »izgubil zavest,« potem ko je mešal alkohol in pomirjevala. Porota jih ni uslišala, čeprav so navedli, da si Lobnikov zasluži nekaj milosti. Tožilstvo je sicer zahtevalo 24 let zapora. Sodba še ni pravnomočna, saj se lahko njegovi odvetniki še pritožijo.