Nova stanovanja

100 milijonov evrov za gradnjo javnih najemnih stanovanj

A.S./STA
5. 6. 2024, 16.49
Posodobljeno: 5. 6. 2024, 17.49
Deli članek:

Vlada bo v četrtek obravnavala izhodišča za zakon o sistemskem financiranju javne najemne stanovanjske gradnje. Ta predvidevajo, da bo od leta 2025 za prihodnjih deset let za javno najemno gradnjo namenjenih do 100 milijonov evrov letno.

Bobo
Premier Robet Golob si je danes ogledal gradnjo novih stanovanj na Zvezni ulici v Ljubljani.

Sistemski vir za gradnjo javnih najemnih stanovanj je danes ob ogledu gradnje novih stanovanj na Zvezni ulici v Ljubljani napovedal premier Robert Golob. Minister za solidarno prihodnost, pristojen za stanovanjsko politiko, Simon Maljevac pa je kasneje v izjavi za javnost potrjevanje izhodišč za omenjeni sistemski zakon označil kot zgodovinski mejnik na področju javne stanovanjske najemne politike.

"Verjamem, da bo to prineslo spremembo za ljudi in postavilo temelje nove stanovanjske politike, ki jo želimo voditi v Sloveniji," je dejal. Minister je zagotovil, da bodo sredstva za ta namen v prihodnjim letom zagotovo zagotovljena, od kod jih bo država črpala, pa še ni znano. "Dogovor je, da sredstva so in bodo na voljo. Ali bodo vir proračunska sredstva ali kaj drugega, to bomo še videli," je dodal.

Bobo
Ogled gradnje novih stanovanj na Zvezni ulici, ki sta se ga udeležila ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik vlade Robert Golob.

Oba z Golobom sta spomnila, da so reševanje stanovanjske problematike zapisali v koalicijsko pogodbo, s tem pa se ukvarjajo vse od nastopa mandata. "Do zdaj je v Sloveniji obstajala množica institucij - od republiškega do mestnih oziroma občinskih stanovanjskih skladov - in vsak od njih se je trudil po svojih najboljših močeh, da bi naslovil to perečo problematiko pomanjkanja javnih neprofitnih stanovanj. Mi smo se zavezali, da bomo vse te akterje povezali pod enim zakonodajnim okvirom," je dejal premier.

Eden od pomembnih korakov do novih javnih najemnih stanovanj je dokapitalizacija Stanovanjskega sklada RS. Lani ga je vlada dokapitalizirala s 25,5 milijona evrov, v četrtek pa naj bi potrdila še eno dokapitalizacijo v enakem znesku, je dejal Maljevac. Golob je dodal, da bodo s tem omogočili začetek izvajanja projektov še pred potrditvijo zakona.

Minister za solidarno prihodnost je prepričan, da je do konca mandata te vlade mogoče doseči cilj začeti gradnjo 5000 javnih najemnih stanovanj. "Skoraj polovica jih je že v gradnji," je poudaril. "To je ambiciozen načrt, ki si ga še nihče ni upal zastaviti, nihče tudi ni upal dati na mizo do 100 milijonov evrov vsako leto za deset let. Mi smo to naredili in verjamem, da je to najboljše sporočilo mladim v Sloveniji, da bodo lahko prišli do dostopnih stanovanj," je dodal premier.