Krava rekorderka

Super krava, ki je vredna 4 milijone dolarjev

M.G.
5. 6. 2024, 16.13
Posodobljeno: 5. 6. 2024, 16.23
Deli članek:

Brazilija ima na stotine milijonov krav, a ena je še posebej izjemna. Gre za kravo Viatina-1 FIV Mara Movéis, ki so jo na dražbi prodali kar za 4 milijone dolarjev, kar je trikrat več od prejšnjega rekorda.

X, Фокус (@focusua)
Tako izgleda najdražja krava na svetu.

Ob avtocesti, ki poteka skozi osrčje Brazilije, so lastniki čudežne krave Viatine-19 postavili celo dva panoja, ki hvalita veličino te krave in vabita ljudi, naj si jo pridejo ogledati. Kaj pravzaprav je njena posebnost, se sprašujete, in predvsem, zakaj tako astronomska cena? Osupljiva cena te snežno bele krave izhaja iz dejstva, kako hitro je pridobila ogromno mišic, njene odlične plodnosti in, kar je ključnega pomena, kako pogosto te lastnosti prenaša na svoje potomce, je povedala veterinarka Lorrany Martins, ki je tudi desna roka lastnika Viatine, Neya Perreire. Rejci goveda sicer cenijo tudi držo, trdnost kopit, poslušnost, materinske sposobnosti in tudi sam izgled. Tisti, ki želijo izboljšati genetiko svojo živine, plačajo tudi do 250.000 dolarjev za priložnost zbiranja jajčnih celic Viatine-19.

Podnebni znanstveniki se sicer strinjajo, da bi morali ljudje zaužiti manj govedine, ki je največji kmetijski vir toplogrednih plinov in povzročitelj krčenja gozdov v Amazoniji. Po drugi strani pa je govedorejska industrija glavni vir brazilskega gospodarskega razvoja in vlada si prizadeva osvojiti nove izvozne trge. Brazilija si kot največji svetovni izvoznik govejega mesa želi, da vsi in povsod jedo njihovo goveje meso. Tako je tudi predsednik Brazilije Luiz Inacio Lula da Silva na srečanju s predsednikom vlade Fumiom Kishido iz Japonske le tega pozval, naj okusi brazilsko meso in postane ljubitelj. "Prosim,", je dejal, ko je nagovoril svojega podpredsednika na dogodku, "peljite premierja Fumia, da poje zrezek v najboljši restavraciji v Sao Paulu in že naslednji teden bodo začeli uvažati našo govedino."


Viatina-19 je utelešenje brazilskih govedorejskih ambicij, produkt dolgoletnih prizadevanj za vzrejo bolj mesnatih krav. Krava Viatina-19 ima denimo kar 1100 kilogramov, kar je dvakrat več od povprečne odrasle krave svoje pasme. Takšne živali se prodajo na dražbah za velike vsote - tako visoke, da si rančerji delijo lastništvo nad njimi. Izvlečejo jajčeca in seme šampionskih živali, ustvarijo zarodke in jih vsadijo v nadomestne krave, za katere upajo, da bodo proizvedle naslednje veličastne primerke. "Ne koljemo elitnega goveda. Vzrejamo ga. In na koncu bomo nahranili ves svet," je dejal eden od njenih lastnikov, Ney Pereira, potem ko je s helikopterjem prispel na svojo kmetijo v Minas Geraisu.

"Je najbližje popolnosti, kar je bilo doslej doseženo," je dejala veterinarka Martinsova. "Je popolna krava, ima vse lastnosti, ki jih iščejo vsi lastniki." V Braziliji je približno 80 odstotkov krav vrste zebu, podvrste, ki izvira iz Indije in ima značilno grbo na vratu. Viatina-19 pripada pasmi Nelore, ki se goji za meso, ne za mleko, in predstavlja večino brazilskega goveda.