Majorka

70 evrov za senčnik in ležanik?! Oderuško za domačine

R.T.
27. 5. 2024, 20.11
Posodobljeno: 27. 5. 2024, 20.16
Deli članek:

Prihaja čas, ko se bo na najbolj zaželenih plažah Sredozemskega morja odvijala bitka za najboljše kotičke.

Profimedia
Priljubljena plaža Cala Major na Palmi.

Na nekaterih plažah na Hrvaškem so že lani prepovedali »rezervacije« z brisačami, druge plaže uvajajo visoke cene za pripomočke za udobnejše poležavanje. Na španski Majorki, ki je oblegana od pomladi do jeseni, je za razburjenje povzročila poteza mestnih oblasti v glavnem mestu Palma. Na priljubljeni javni plaži Cala Major so podražili uporabo senčnikov in ležalnikov. Za celodnevno uporabo najbolj udobnih ležalnikov in največjih senčnikov bo treba odšteti 70 evrov.

Med ogorčenimi je tudi lokalni odvetnik Toni Bennasar, ki je na družbenem omrežju objavil fotografije plakatov na in ob plaži, na katerih so navedene nove cene. Odvetnik meni, da bodo oderuške cene odvrnile domačine, da bi šli na plažo, bogatim tujcem pa je vseeno, koliko bodo odšteli.

Že prejšnji mesec so domačini kritizirali lokalne oblasti, ki so hotelom v zasebni lasti omogočili, da zasedejo še več prostora na plaži. Vse bolj glasno je tudi gibanje, ki s protestnimi shodi opozarja na nevzdržnost množičnega turizma na določenih predelih otoka.