Ljudski slogan

Boj za "kdor ne skače, ni Sloven'c": OKS proti Hoferju

G.G./STA
27. 5. 2024, 18.43
Posodobljeno: 27. 5. 2024, 18.48
Deli članek:

V zadnjih dneh je iz ne-športnih razlogov v ospredju ponarodeli slogan "kdor ne skače, ni Sloven'c"

Grega Wernig
Nogomet, košarka, rokemet, skoki, doma ali v tujini. Slovenski navijači so ponotranjili slogan "kdor ne skače, ni Sloven'c".

Danes znamenita navijaška parola je vzklila sredi devetdesetih let 20. stoletja na tekmah slovenske nogometne reprezentance za Bežigradom. Ob uvrstitvi na evropsko prvenstvo leta 2000, je postala uspešnica. Nedavno je postalo znano, da je trgovsko podjetje Hofer leta 2019 na uradu za intelektualno lastnino začel in nato izpeljal celoten postopek registracije tega ljudskega slogana.

Danes je generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Tomaž Jontes pojasnil, da so sprožili postopke zaradi slogana "kdor ne skače, ni Sloven'c", ki ga je registriralo podjetje Hofer. "OKS je že pred časom poslal protest Hoferju zaradi zlorabe ljudskega slogana v njegove komercialne namene ter zahteval, da naj konča ta dejanja. Pravno formalno je sicer postopek potekal v skladu s pravili," je dejal Jontes. "A smo bili tudi sami negativno presenečeni nad dejanjem tujega trgovca, ki je že pred leti registriral ponarodeli ljudski slogan. Smo v zadnji fazi za pripravo vložitve zahtevka za ugotovitev ničnosti sklepa na uradu za intelektualno lastnino. Dali bomo tudi prijavo na častno razsodišče oglaševalske zbornice," je ukrepe OKS napovedal Jontes.

Povedal je, da bodo v primeru uporabe celostne grafične podobe OKS podali tudi prijavo inšpekcijskim službam. "Nesprejemljivo je, da katerikoli trgovec uporablja ponarodeli slogan v komercialne namene, za povrh pa ne podpira športa v Sloveniji. Proti temu se bomo borili z vsemi sredstvi," je dodal Jontes.