Izziv in priložnost

Kmetijska ministrica Čalušić v konoplji vidi potencial

J.V./STA
27. 5. 2024, 18.05
Posodobljeno: 27. 5. 2024, 18.11
Deli članek:

Pomembno je razvijati in raziskovati uporabo konoplje v kmetijstvu, je na današnjem posvetu Uporaba konoplje v kmetijstvu dejala ministrica za kmetijstvo Mateja Čalušić. Konoplja, ki ima pomembno vlogo na več področjih, za kmetijstvo predstavlja tako izziv kot potencial.

Marko Vavpotič
Ministrica Čalušić je menila, da konoplja predstavlja izziv in priložnost za kmetijstvo, kjer je pomembno premagati ovire v panogi in pri specifičnosti trga.

Konoplja ima pomembno vlogo v proizvodnji vlaken in tekstila, gradbenih materialov, biorazgradljive plastike, papirja, hrane in prehrane, farmacevtskih izdelkov, kozmetike ter krme za živali. Poleg tega ima pomembno vlogo tudi pri izboljšanju zdravja tal, zmanjšanju potrebe po umetnih gnojilih in pesticidih ter skladiščenju ogljika v tleh, je Čalušić dejala na današnjem posvetu, ki ga je v Žalcu organiziral Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v sodelovanju z Agencijo RS za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Kot so sporočili z ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki aktivno podpira prizadevanja za širitev in izboljšanje uporabe konoplje, je ministrica v nagovoru izpostavila vlogo, ki jo ima inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo kot vodilna raziskovalna institucija na področju razvoja in raziskovanja konoplje v kmetijstvu. Ob tem je poudarila pomembnost nadaljnjega raziskovanja in iskanja novih priložnosti, ki jih ponuja narava.

Ministrica je menila, da konoplja predstavlja izziv in priložnost za kmetijstvo, kjer je pomembno premagati ovire v panogi in pri specifičnosti trga. Izrazila je prepričanje, da bo inštitut s svojo strokovnostjo in predanostjo znal približati potenciale konoplje širši javnosti in kmetom.

Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo se poleg hmeljarstva ukvarja tudi z raziskovanjem konoplje, ki je najbližja sorodnica hmelja in ima številne pozitivne učinke ter širok spekter uporabe, so še navedli na ministrstvu.