Trihineloza

Na družinski večerji so se zastrupili z medvedjimi ražnjiči

J.V.
27. 5. 2024, 16.15
Posodobljeno: 27. 5. 2024, 16.19
Deli članek:

Simptomi so vključevali povišano telesno temperaturo, hude bolečine v mišicah, zatečene oči in eozinofilijo oziroma stanje povišane ravni eozinofilcev, vrste belih krvnih celic.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V ZDA se je šest članov družine pri večerji zastrupilo z medvedjimi ražnjiči, in sicer so jim diagnosticirali trihinelozo, parazitsko zoonozo, navaja ta teden objavljena študija vladnega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDS). V poročilu beremo, da je bil julija predlani 29-letnik iz ameriške zvezne države Minnesota hospitaliziran s sumom na trihinelozo; njegovi simptomi so vključevali povišano telesno temperaturo, hude bolečine v mišicah, zatečene oči in eozinofilijo oziroma stanje povišane ravni eozinofilcev, vrste belih krvnih celic. Izkazalo se je, da je pacient en teden pred pojavom simptomov v družinskem krogu jedel meso črnega medveda (Ursus americanus), ki ga je eden od sorodnikov ujagal v Kanadi. Meso je bilo zamrznjeno 45 dni, preden so ga spekli na žaru in postregli z zelenjavno prilogo.

Okužena tudi dva, ki sta jedla samo zelenjavo

Glede na poročilo CDS so zajedalske gliste zamrzovalnik preživele, meso pa je bilo premalo pečeno, kar so nekateri ugotovili šele, ko so ga zaužili, saj gre že po naravi za meso temnejše barve in je zato težje vizualno razbrati stopnjo pečenosti. Medveda so potem za nekaj časa spet dali na žar in končno pojedli. Med preiskavo incidenta so odkrili šest primerov trihineloze, tudi pri dveh, ki medvedjih ražnjičev sploh nista jedla in sta zaužila zgolj zelenjavo. Tri od šestih simptomatskih ljudi so morali hospitalizirati, vsi trije pa so prejeli zdravilo za zdravljenje trihineloze oziroma zdravila za zdravljenje različnih okužb s parazitskimi črvi.

V ZDA sicer zelo redko poročajo o trihinelozi. Večina prijavljenih primerov se nanaša na uživanje mesa divjadi. Od januarja 2016 do decembra 2022 je bilo sedem ugotovljenih izbruhov trihineloze, skupaj je bilo potrjeno okuženih in verjetno okuženih 35 ljudi. Za večino izbruhov je bilo krivo prav medvedje meso, še navaja poročilo.