Tiskovna konferenca

Policija potrdila identiteto nekaterih članov "vaške straže", gre za "operativno zanimive osebe"

D.K.
27. 5. 2024, 14.21
Posodobljeno: 27. 5. 2024, 14.50
Deli članek:

Direktor Policijske uprave Ljubljana Tomislava Omejca se je danes odzval na pozive, posnetke in izjave posameznikov, ki se organizirajo v skupine t. i. "vaških straž". Med njimi so tudi mladoletne osebe, policija pa jih je nekaj že obravnavala tudi zaradi drugih kaznivih dejanj.

Instagram/Slovenska obrambna straža
Slovenska obrambna straža (SOS)

Na družbenih omrežjih se je konec prejšnjega tedna pojavil posnetek, v katerem zamaskirani moški grozijo, da bodo obračunali z migranti. Na posnetku je prikazano, kako so moški domnevnega migranta s prozorno folijo privezali na drog ulične svetilke. Pozneje so se z njim posneli tako, da je imel obraz prekrit z majico, za vratom zanko, v rokah pa napis Remigracija, o čemer smo že poročali.

Na dogodek se je z izjavo za medije danes odzval direktor Policijske uprave Ljubljana Tomislava Omejca. Kot je pojasnil, se v teh dneh v javnosti in na spletu pogosto pojavljajo razni intervjuji v katerih nastopajo posamezniki, ki komunicirajo skrb za javno varnost in aktivnosti za zagotavljanje reda. 

"Širjenje lažnih informacij, spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti je nesprejemljivo in zbuja strah in nelagodje predvsem pri lokalnemu prebivalstvu, škodi občutku varnosti v lokalnem okolju in zbuja nezaupanje v preiskovalne organe in organe pregona pri potencialnih žrtvah kaznivih ravnanj," je bil kritičen.

"Prav zato v Policiji izrecno nasprotujemo njihovemu ustanavljanju, njihovo delovanje pa skrbno spremljamo, prilagajamo ukrepe za zagotavljanje varnosti in presojamo morebitna odklonska ravnanja. Enako izvajamo tudi v tem konkretnem primeru," je dodal.

"Radi bi opozorili, da t.i. »vaške straže«, varde ali druge podobne oblike samoorganiziranja v smislu, da bi občani sami opravljali naloge državnih organov oziroma policije, predstavljajo varnostno tveganje in negativno vplivajo na občutek varnosti, četudi ne predstavljajo vedno kaznivega dejanja. Vsakršno organiziranje in zbiranje z namenom izvrševanja kaznivih ravnanj pa se, ko so prepoznani elementi kaznivih ravnanj, obravnava strožje," je navedel. 

Vpletene mlajše osebe

Policisti po njegovih navedbah posnetke še vedno preiskujejo, saj želijo ugotoviti oziroma potrditi sume kaznivih dejanj z elementi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. "Prijave domnevnih ali potencialnih žrtev doslej še nismo prejeli, smo pa že ugotovili identitete nekaterih članov omenjene skupine," je danes pojasnil Omejec in dodal, da gre za osebe stare okoli 20 let. Na dodatno vprašanje, ali so mladoletni, de odvrnil, da ne vsi. Dodal je, da so bili nekateri izmed njih že obravnavani v postopkih, večinoma zaradi splošne kriminalitete, policisti pa jih označujejo za "operativno zanimive osebe". Niso pa še prejeli prijave žrtve, zvezane na posnetku.

Ljubljana je varno mesto

Kot še pravi, je pomembno poudariti, da je Ljubljana varno mesto. Število vseh obravnavanih kaznivih dejanj na območju Mestne občine Ljubljana je v letošnjem letu za okoli 8%  manjše kot leto poprej in stanje kriminalitete se ne povečuje kot se želi v javnosti prikazati. "Na povečane oz. spremenjene  trende kriminalitete v policiji takoj odreagiramo z metodami dela kot so poostreni nadzori, ciljno usmerjeno delo, okrepimo sodelovanje z lokalno skupnostjo, mestnim redarstvom, tožilstvom in drugimi partnerji pri zagotavljanju varnosti v državi." S tem razlogom so na PU Ljubljana poleg vseh rednih oblik dela ustanovili posebno delovno skupino policistov s katero zagotavljamo še večjo prisotnost na terenu predvsem za preprečevanje in obravnavo t.i. splošne kriminalitete.

"V Policiji izrecno nasprotujemo ustanavljanju vaških straž"

"Kazalniki varnosti, kot tudi prilagojene metode dela zagotavljajo, da ni razlogov za kakršnekoli organiziranje t.i. »vaških straž, SOS skupin«. Se pa zavedamo pomembnosti tesnega sodelovanja policije z lokalno skupnostjo, s katerim zagotavljamo in krepimo občutek varnosti pri ljudeh. Aktivno sodelujemo v lokalnih iniciativah, v varnostnem svetu občin ter z Uradom za oskrbo in integracijo. V policiji zato podpiramo, samozaščitna ravnanja občanov, usmerjena v zaznavanje ravnanj in neobičajnega dogajanja v njihovi bližini in tesno sodelovanje s policijo. Občane pozivamo, da o zaznavi takšnih ravnanj in oseb, nemudoma obvestijo policijo na št. 113, najbližjo policijsko postajo ali pokličejo anonimno na št. 080 1200," je še omenil direktor PU Ljubljana.

Ob tej priložnosti se je tudi zahvalili občanom, ki so policistom že do sedaj pomagali pri identifikaciji skupin, ki so s svojim videzom zbujali vtis, da bodo izvrševali nasilna dejanja,  s tem zbujali strah in vznemirjenost.

Vsakršno izražanje nasilja obsodila tudi ministrica

Vsakršno izražanje nasilja ali sovraštva ter t. i. vaške straže oz. podobne oblike samoorganiziranosti, je pred dnevi ostro obsodila tudi ministrica za pravosodje Andreja Katič. 

Kot so sporočili z ministrstva za pravosodje, ustavna pravica do združevanja sega le do tam, ko takšno združevanje ne posega v naloge, ki jih lahko izvajajo zgolj uradni organi oziroma delovanje posameznikov v sklopu tovrstnih združevanj ne predstavlja načrtovanja, pripravljanja, organiziranja ali izvrševanja kaznivih dejanj ali prekrškov. Pri tem dodajajo, da ne sme biti dvoma, da so za oblastvene naloge, kot je na primer zagotavljanje javnega reda in miru, pristojni le organi oblasti.

Če v posameznih primerih pride do poskusov storitve kaznivih dejanj, na primer do nasilništva po 296. členu kazenskega zakonika in podobno, ali prekrškov, morata ukrepati policija in državno tožilstvo, so še opozorili na pravosodnem ministrstvu.