Bitka za sir

V Angliji so se po strmini ponovno kotalili za sirom

U.C.
27. 5. 2024, 14.45
Posodobljeno: 27. 5. 2024, 14.57
Deli članek:

Na znamenitem vsakoletnem dogodku kotaljenja sira v Gloucestershiru v Angliji tekmovalci po strmini v divji bitki skušajo uloviti pobegli sir dvojni gloucester. Na dirki pa se ne kotali zgolj sir, ampak tudi tekmovalci. Ob kotaljenju si pridelajo marsikatero modrico in morebiti celo poškodbo.

Sandlerdarina / Wikipedia
Bitko za sir uradno prirejajo od leta 1826, tradicija pa naj bi bila stara vsaj 600 let.

Zmagovalec postane tisti tekmovalec, ki se prvi uspe pregrebsti do dna 180 metrskega hriba ali celo zgrabiti izmikajoči se sir. Eleganca pri teku tukaj nima nikakršnega pomena, tekmovalci se valjajo po blatu in v ciljno strmino pridejo povsem umazani. In kakšna je nagrada? Poleg slave, zmagovalec dobi 3-4 kilogramski hlebec sira, ki ga je tako vneto lovil.

Zmagovalka v letošnji kategoriji do 11-let Orian je povedala, da sira ne namerava pojesti, kljub njeni zagrizenosti na tekmovalni strmini, kjer si ga je priborila.  Scena na letošnji dirki je tradicionalno precej pestra, med kotaljenjem je bilo videti roke in noge, ki so uhajale izpod nadzora, tekmovalce, ki poskakujejo in drsijo po hribu navzdol. Kot je v preteklih letih povedalo več oseb, morate imeti določeno miselnost, da sploh razmislite o tem, da bi se lotili kotaljenja za sirom. Na prvi današnji dirki po Cooper's Hillu, kjer nastopijo moški, je bil najhitrejši Nemec Tom. YouTuber IShowSpeed je na prvi dirki pridelal  modrice, a mu ni uspelo zmagati.