Preiskava še v teku

Na Ajdovskem pustošila horda vandalov; policija prijela četverico

J.V./STA
27. 5. 2024, 14.45
Posodobljeno: 27. 5. 2024, 14.47
Deli članek:

V minulem tednu so policisti obravnavali več kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari na območju Ajdovščine. Na podlagi zbiranja obvestil so utemeljeno osumili štiri osebe in jih ovadili za vandalizem, so pojasnili na Policijski upravi Nova Gorica. Povzročili so za več tisoč evrov škode. Na občini zaradi vandalizma postopno uvajajo videonadzor.

Sašo Švigelj
Fotografija je simbolična.

Minuli torek so se tekom noči sprva neznani storilci znesli nad drevesi, smetnjaki in cvetjem na javnih in zasebnih površinah v občini Ajdovščina, zaradi česar so policisti tamkajšnje policijske postaje obravnavali vandalizem. Kot so za STA potrdili na Policijski upravi Nove Gorica, so po zbiranju obvestil in ogledu krajev ter ugotavljanju okoliščin utemeljeno osumili štiri ljudi, zoper katere že poteka predkazenski postopek, ki ga usmerja pristojno Državno tožilstvo v Novi Gorici. Omenjene osebe so z nezakonitimi dejanji več oškodovancem povzročili za nekaj tisoč evrov materialne škode. Na policiji zaradi še trajajočega postopka trenutno ne dajejo več informacij, so pa povedali, da se vandalizem kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let. Če je povzročena škoda velika, se storilca kaznuje z zaporom do petih let.

Škode na občinski infrastrukturi je za 2300 evrov

Kot so za STA sporočili z Občine Ajdovščina, tokratno povzročeno škodo na občinski infrastrukturi ocenjujejo na približno 2300 evrov. Potrdili so, da je nastala na smetnjakih, zabojnikih za odpadke in na zasajenih rastlinah ter drevesih in kolih ob drevesih. Na občini sicer priznavajo prisotnost vandalizma, a ne opažajo večjih odstopanj glede na pretekla leta. Zaradi omenjenih napadov so v občini pričeli s postopkom uvedbe videonadzora na ekološkem otoku, ki je bil tarča storilcev. V prejšnjem letu so na določenih ekoloških otokih videonadzor že uvedli.

Na pokopališču bi uvedli videonadzor

Na občini so ob tem še dodali, da so se v prednovoletnem in novoletnem času ob obeh ajdovskih osnovnih šolah zbirali otroci in drugi, ki so s hrupom zaradi uporabe pirotehničnih sredstev vznemirjali prebivalce in domače živali. Poškodovali so koše za odpadke, veseli pa so, da ni prišlo do razbitja stekel na oknih ali do drugih večjih poškodb na objektih. Takrat so na občini predlagali, da se povečajo preventivne aktivnosti za ozaveščanje o nevarnostih uporabe pirotehničnih izdelkov ter poveča nadzor ob šolah. Prav tako se zavedajo problematike kraje rož in sveč na pokopališču v Ajdovščini, zaradi česar so v postopku pridobivanja informacij za možnost uvedbe videonadzora.

Nad nepridiprave tudi s pomočjo občanov

Na Policijski upravi Nova Gorica so ob tem še opozorili, da so vse pojavne oblike vandalizma nesprejemljive in jih moramo kot takšne obsoditi, saj lahko sicer prerastejo v ravnanja, ki neposredno vplivajo na občutek varnosti v posameznem okolju. V zvezi s tem pozivajo vse občane, ki bi lahko policiji nudili dodatne koristne informacije glede preprečevanja in odkrivanja posameznikov oz. storilcev tovrstnih dejanj, da jih sporočijo policistom policijske postaje Ajdovščina oz. najbližji policijski postaji.