Carlo Acutis

Cerkev bo za svetnika prvič razglasila milenijca

J.V.
24. 5. 2024, 08.40
Posodobljeno: 24. 5. 2024, 09.07
Deli članek:

Carlo Acutis je pri 15 letih umrl za levkemijo. Deček, rojen leta 1991 v Londonu italijanskima staršema, bo prvi milenijec, ki bo postal svetnik rimokatoliške cerkve. Po čudežni ozdravitvi dečka iz Brazilije so mu zdaj pripisali še čudežno ozdravitev ženske iz Kostarike.

Profimedia
Papež Frančišek je včeraj naznanil Acutisov drugi posmrtni čudež, s čimer je najstnik upravičen do kanonizacije oziroma proglasitve za svetnika.

Carlo Acutis je bil računalniški čudežni deček, ki je do svoje prerane smrti leta 2006 pomagal širiti rimokatoliški nauk po spletu. Acutis je bil rojen leta 1991, pri 15 letih pa je umrl za levkemijo. Papež Frančišek je včeraj naznanil Acutisov drugi posmrtni čudež, s čimer je najstnik upravičen do kanonizacije oziroma proglasitve za svetnika, poroča Guardian. Acutis bo tako prvi milenijec, ki bo postal svetnik rimokatoliške cerkve. Od 912 ljudi, ki jih je papež Frančišek razglasil za svetnike, je bil najmlajši doslej rojen leta 1926.

Vzor mu je bil Frančišek Asiški

Acutis se je rodil v Londonu leta 1991, potem se je s svojima italijanskima staršema, Andreo Acutisom in Antonio Salzano, preselil v Milano. Mama je za časnik Corriere della Sera povedala, da je sin od tretjega leta dalje prosil za obisk cerkva in se zaobljubil, da bo svojo žepnino daroval revnim, da bo pomagal brezdomcem ... V osnovni šoli se je sam naučil kodirati in pričel postavljati spletne strani za razne cerkvene organizacije. Najstnik je občudoval svetega Frančiška Asiškega zaradi njegove predanosti pomoči revnim, kar je poskušal posnemati tudi v svojem življenju. Pred smrtjo 12. oktobra 2006 je prosil za pokop v Assisiju.

Posthumno ozdravil brazilskega dečka in dekle iz Kostarike

Acutis je bil proglašen za blaženega oktobra 2020, ko je 7-letni deček iz Brazilije ozdravel od redke bolezni trebušne slinavke, potem ko je prišel v stik z eno od Acutisovih majic. Posebna vatikanska komisija za preučevanje veljavnosti čudežev je zdaj Acutisu pripisala še drugo čudežno ozravitev ženske iz Kostarike po kolesarski nesreči v Firencah leta 2022. 21-letna Valeria Verde je utrpela hudo poškodbo možganov in je bila v kritičnem stanju. Mama je za hčerkino ozdravitev šla molit na Acutisov grob in še istega dne je hčerka pričela dihati brez ventilatorja. Čez 10 dni so jo odpustili iz intenzivne nege.