Deportacije

Iz Rusije se je v Ukrajino vrnilo 13 otrok

S.R.
23. 5. 2024, 22.21
Posodobljeno: 23. 5. 2024, 22.21
Deli članek:

Rusija je v četrtek v okviru dogovora, v katerem so posredovale katarske oblasti, v Ukrajino vrnila 13 ukrajinskih otrok.

Profimedia
Andrij Jermak, vodja kabineta ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Da se je v Ukrajino vrnilo 13 otrok, ki so po ruski okupaciji jugovzhodnega dela Ukrajine končali na območju Rusije, je danes potrdil Andrij Jermak, vodja kabineta ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Že v sredo je ruska tiskovna agencija Tass poročala, da je Rusija Ukrajini predala več kot šest otrok, starih med šest in 17 let. V dogovoru je na prošnjo Ukrajine znova sodeloval Katar, ki je pri vrnitvi ukrajinskih otrok prvič posredoval lanskega julija. Prvi štirje ukrajinski otroci so se nato v domovino vrnili oktobra lani, več pa se jih je vrnilo še v naslednjih mesecih.

Oblasti v Kijevu trdijo, da je v Rusiji brez soglasja staršev ali skrbnikov pristalo približno 20.000 ukrajinskih otrok z območij, ki so jih okupirale ruske sile. Rusijo posledično obtožujejo vojnih zločinov, a v Moskvi odgovarjajo, da ranljive otroke z vojnih območij zgolj premeščajo na varno. Da gre za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok in njihovo premeščanje v Rusijo, je prepričano tudi Mednarodno kazensko sodišče, ki je ravno na podlagi teh sumov marca lani izdalo nalog za prijetje ruskega predsednika Vladimirja Putina.