Odmeven rop

Našli 5 milijonov evrov vredno ukradeno delo Francisa Bacona

R.T.
23. 5. 2024, 19.56
Posodobljeno: 23. 5. 2024, 19.56
Deli članek:

Španska policija je našla četrto od petih slik britanskega slikarja Francisa Bacona, ki so bile pred devetimi leti ukradene v odmevnem ropu v Madridu.

Profimedia
Britanski slikar Francis Bacon leta 1977 v Parizu.

Leta 2015 se je v Madridu odvila ena največjih tatvin umetniških del v zgodovini Španije. Tatovi so iz stanovanja španskega bankirja Joséja Capela med drugim ukradli pet dragocenih slik slovitega britanskega slikarja Francisa Bacona. Tri ukradene slike so našli in zasegli že leta 2017, španska policija pa je danes presenetljivo naznanila, da imajo zdaj končno v rokah tudi četrto, Baconovo sliko z naslovom Študija za portret Joséja Capela. Gre za kar 5 milijonov evrov vredno delo.

Tatovi, ki so uspeli onesposobiti alarm, so poleg slik, skupaj vrednih več kot 25 milijonov evrov, iz stanovanja odnesli tudi sef, v katerem so se nahajali redki kovanci in dragulji. Po navedbah policije za seboj niso pustili nobenih sledi. Sliko Študija za portret Joséja Capela so na podlagi informacij dveh oseb, ki so ju zaradi prikrivanja ukradenega blaga aretirali letošnjega februarja, našli na območju Madrida. V povezavi s tatvino so doslej aretirali že 16 oseb. Med njimi so tako osumljenci, ki naj bi rop izvedli, kot oseba, ki naj bi ga naročila. Zadnjo, peto sliko in sef oziroma njegovo vsebino še vedno iščejo. Kot so v današnji izjavi za javnost navedli policisti, je preiskava osredotočena na »španske državljane s povezavami z organiziranimi skupinami iz vzhodne Evrope.«