Najmanj 1,5 milijona evrov

Vlada se želi odkrižati slovenskega paviljona v Dubaju, ne bo poceni

S.R./STA
23. 5. 2024, 18.05
Posodobljeno: 23. 5. 2024, 18.05
Deli članek:

Slovenski paviljon za svetovno razstavo Expo 2020 v Dubaju je odveč. Vlada je danes sklenila, da se ga odstrani, a bodo stroški odstranitve znašali najmanj 1,5 milijona evrov.

expo2020slovenia.s
Slovenski paviljon v Dubaju.

Vlada je imela na današnji seji na mizi poročilo ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport o izvedenih aktivnostih na projektu Expo City Dubaj po zaključku delovanja slovenskega paviljona. Kot so sporočili po seji, glede na analizo ministrstva o možnih rešitvah za paviljon obstajata dve možnosti, in sicer oddaja paviljona v dolgoročni najem ali odstranitev paviljona in povrnitev zemljišča v prvotno stanje. Glede na predvidene stroške obeh možnosti se je vlada na predlog gospodarskega ministrstva odločila za odstranitev paviljona. Ta bi potekala v letih 2024 in 2025, ocenjena vrednost odstranitve pa bi znašala vsaj 1,5 milijona evrov. Če bo obstajala možnost prodaje paviljona organizatorju, ki bi ga nato odstranil na lastne stroške, ali možnost, da se paviljon podari, bo Slovenija to možnost izkoristila, so še navedli.

Svetovna razstava Expo 2020 je od oktobra 2021 do konca marca 2022 potekala v Dubaju, Slovenija pa se je na njem z lastnim paviljonom predstavljala kot pametna država z visokim turističnim potencialom.

Oktobra 2022 je bil sprejet vladni sklep, da bo paviljon deloval eno leto v okviru gospodarskega ministrstva oziroma javne agencije Spirit Slovenija. Za obdobje med 28. oktobrom 2023 in 15. decembrom 2023 je bil paviljon oddan podjetju Knauf Insulation, ki ga je v tem obdobju uporabljalo za lastne potrebe. V času podnebne konference COP28 so bile na njem izvedene tudi številne aktivnosti in dogodki ministrstev in agencije Spirit, so še pojasnili na vladi.

O ozadju zgodbe s slovenskim paviljonom v Dubaju, ki so ga pred volitvami množično obiskovali ministri nekdanje vlade, in več milijonov evrov vrednih računih, ki so prihajali za njimi, so se na začetku lanskega leta obširno razpisali na portalu necenzurirano.si.