Nezaželena zlatovčica in pisanec

Iz Dvojnega jezera so do sedaj potegnili 400 kilogramov škodljivih rib

U.C.
23. 5. 2024, 16.34
Posodobljeno: 23. 5. 2024, 18.53
Deli članek:

Človeška nevednost ne pozna meja, leta 1991 je nekdo v Dvojno jezero spustil jezerske zlatovčice. Najbrž je šlo za ribiča, ki je prišel do domislice, da bi lahko to, do tedaj neokrnjeno gorsko jezero, postalo novo ribolovno območje.

Andrej S.K.
Dvojno jezero s kočo pri triglavskih jezerih v ozadju.

Zlatovčice so preplavile jezero, požrle precej avtohtonih organizmov, ki so jim tam bili na voljo, in so zaslužne za gnitje jezera. Leta 2017 je bilo ugotovljeno, da se v jezeru nahajajo še drugi nezaželeni prebivalci, pisanci. Kot so nam potrdili na Zavodu za ribištvo Slovenije, bodo tudi letos nadaljevali z izlovom teh rib iz Dvojnega jezera, vendar v nekoliko manjšem obsegu. Intenzivnejši izlov predvidevajo zopet v naslednjih letih. Izlov bodo tako kot prejšnja leta izvajali od junija do novembra.

Odstranjevanje rib iz Dvojnega jezera je do sedaj potekalo uspešno, čeprav je logistika terenskega dela zaradi nedostopnosti in nepredvidljivega visokogorskega vremena zelo zahtevna. Do sedaj so odstranili preko 28.000 rib, v masi pa nekaj več kot 400 kilogramov. Ocenjujejo, da so večji del populacije jezerske zlatovčice odstranili. "Sedaj pa je potrebno biti vztrajen in iznajdljiv, da bomo izlov pripeljali do konca. Večje preglavice nam povzroča druga vrsta rib, ki je prisotna v jezeru -pisanci, ki imajo drugačne navade kot zlatovčice, bolj se skrivajo in jih je z obstoječimi izlovnimi tehnikami težje doseči. S pisanci nas čaka še veliko dela." so dejali na zavodu.

Sandlerdarina / Wikipedia
Jezerska zlatovčica.