V smeri priznanja

Vlada brez sklepa o priznanju Palestine

A.S./STA
23. 5. 2024, 14.23
Posodobljeno: 23. 5. 2024, 15.01
Deli članek:

Vlada je na današnji seji interno razpravljala o priznanju Palestine, a o tem ni sprejela nobenih odločitev, je pojasnil podpredsednik vlade Matej Arčon. Zunanja ministrica Tanja Fajon je pred sejo sicer povedala, da ne vidi razloga za odlašanje s priznanjem, potem ko so to v sredo napovedale Irska, Španija in Norveška.

Profimedia
Slika je simbolična.

Po Arčonovih besedah gredo vse aktivnosti v smeri priznanja, časovnica pa ostaja neopredeljena. "Utegne se zgoditi prihodnji teden ali čez dva tedna, skladno s strategijo, ki smo si jo zadali," je pojasnil.

Ob tem je ponovil stališča vlade, da želi, da se priznanju pridruži še več držav in spomnil, da je slovenska vlada še pred Irsko, Španijo in Norveško začela postopke priznanja Palestine, a da ima, za razliko od omenjene trojice, o tem pri nas zadnjo besedo parlament.

Fajon je novinarjem pred sejo povedala, da ne vidi razloga za odlašanje, saj da imajo na zunanjem ministrstvu pripravljen sklep, ki ga lahko dajo na dnevni red, kadar koli se bo vlada odločila.

"Jaz si želim, da to opravimo čim prej in pošljemo predlog tudi v državni zbor," je poudarila ministrica. Že pred tem je v sredo zvečer v Odmevih RTV Slovenija nakazala, da priložnost za to vidi že na današnji seji, kar pa se ni zgodilo.

Vlada je postopke za priznanje Palestine sprožila 9. maja in kot skrajni rok, ko naj bi odločitev posredovala državnemu zboru, določila 13. junij.