Zanimivosti

S pravo prehrano do vrhunskih športnih dosežkov

Oglasno sporočilo
23. 5. 2024, 14.01
Posodobljeno: 28. 5. 2024, 10.25
Deli članek:

Vsak športnik, tako rekreativen kot profesionalen, mora vzdrževati svojo kondicijo. Pri tem zelo pomembno vlogo igra tudi uravnotežena prehrana, ki lahko podpre športnika pri njegovih naporih ter mu pomaga pri regeneraciji organizma. Poiskali in razbili smo 3 mite o prehrani športnikov. Razkrivamo pa tudi, kje lahko izveste več o vključevanju uravnotežene prehrane v svoje življenje.

Mit št. 1

Če želimo s športno aktivnostjo uravnavati telesno maso, ni tako pomembno, da temu sledi tudi prehrana.

Resnica

Rekreativnim športnikom, ki želijo s športno dejavnostjo uravnavati telesno maso, se priporoča uživanje zelenjave, ki naj zasede polovico krožnika, četrtino naj zasedajo beljakovine, preostalo četrtino pa ogljikovi hidrati. Tako boste zaužili uravnotežen in hranilno bogat obrok, ki je kalorično relativno nizek in daje večji občutek sitosti.*

Mit št. 2

Takoj po vadbi je potrebno zaužiti tekočino in beljakovine, ne pa tudi ogljikovih hidratov.

Resnica

Po zaključku športne dejavnosti je potrebna obnova zalog glikogena, obnova telesnih mišic in nadomeščanje izgubljene tekočine. Zato je takoj po športni dejavnosti poleg beljakovin in tekočine (vključno z elektroliti) pomembno zaužiti tudi ogljikove hidrate.*

Mit št. 3

Tudi rekreativni športniki bi morali po športni dejavnosti uživati športne pijače.

Resnica

Če vadba ni zelo intenzivna, traja manj kot eno uro in se pri tem nismo zelo spotili, bodo za hidracijo organizma poskrbeli že voda, sladkani čaj ali sok. Pri intenzivnejši vadbi, ki traja dlje kot eno uro, pa je priporočljivo piti športne pijače, obogatene z ogljikovimi hidrati in natrijem, ki bodo pomagale nadomestiti izgubo energije in soli.*

Oglejte si prvo epizodo programa Več vem, bolje jem.

Naj uravnoteženo prehranjevanje postane rutina

Dejstvo je, da prehrana in način prehranjevanja zelo vplivata na naše razpoloženje, energijo in počutje, zato je zelo pomembno, da jemo redne in uravnotežene obroke. Vse lepo in prav, če bi vedeli, kaj to pravzaprav pomeni.

V Sparu so zato zasnovali program Več vem, bolje jem. Gre za 5-tedenski program z videi o uravnoteženi prehrani, ki vam bo pokazal, kako lahko na preprost način izboljšate svoje prehranjevalne navade. Vsak teden si lahko na Sparovi spletni straniogledate nov video, v katerem bo eden izmed nutricionistov razpravljal o različnih temah v zvezi z uravnoteženo prehrano. Spoznali boste skrivnosti hranilnih snovi, si sestavljali okusne jedilnike ter se naučili, kako lahko na preprost način vključite uravnoteženo prehrano v svoj vsakdan.

Oglejte si prvo epizodo programa Več vem, bolje jem

Zdrava in nezdrava živila ne obstajajo, obstajajo pa zdrave in nezdrave prehranske navade, meni nutricionistka Lana Trampuš, ki vam bo v prvi epizodi programa Več vem, bolje jem predstavila zdrav odnos do prehrane. Magistrica inženirka prehrane, ki zagovarja zdrav način življenja brez ekstremov in nepotrebnega izključevanja živil iz prehrane, se pri podajanju prehranskih nasvetov opira na znanstveno dokazane informacije. Predvsem pa se drži načela, da so spremembe v prehrani takšne, da jih ljudje dolgoročno vzdržujejo brez negativnega vpliva na psihično in fizično zdravje.

Sodelujte v nagradnem kvizu Več vem, bolje jem in osvojite kolo ali dres!

Ste za to, da v svoj vsakdan poleg uravnotežene prehrane vključite tudi več gibanja, na primer kolesarjenja? Za začetno motivacijo bo Spar enemu izmed tistih, ki boste sodelovali v nagradnem kvizu Več vem, bolje jem, podaril kolo Merida, enemu pa dres Bahrain Victorious.

Vsak teden si oglejte novo epizodo programa Več vem, bolje jem in odgovorite na 5 nagradnih vprašanj. Z nekaj sreče lahko prejmete eno izmed tedenskih nagrad - bidon Bahrain Victorious ali SPAR darilno kartico v vrednosti 20 €. Ob zaključku pa bo Spar izmed vseh, ki boste sodelovali v katerem koli od petih tedenskih kvizov, izžrebal dva nagrajenca. Eden bo postal lastnik novega kolesa Merida Big Nine 200, eden pa bo prejel kolesarski dres Bahrain Victorious. Pa srečno!

Spar je postal izbrani trgovec kolesarja Mateja Mohoriča in ekipe Bahrain Victorious

Ali ste vedeli, da kolesarji pojedo tudi do 8000 kalorij na dan? Zato potrebujejo uravnoteženo prehrano z rednimi obroki. Slovenski vrhunski kolesar Matej Mohorič, član profesionalne kolesarske ekipe Bahrain Victorious, ki tekmuje v svetovni seriji UCI WorldTour, je zaradi naporne športne kariere pravi mojster uravnotežene prehrane. V Sparu Slovenija so mu pri tem priskočili na pomoč. Ponosni so, da so letos postali izbrana trgovina Mateja Mohoriča in ekipe Bahrain Victorious.

*Vir: Prehrana.si, Prehranska priporočila za rekreativne športnike, dostopno na: https://www.prehrana.si/moja-prehrana/rekreativni-sportniki