Rdečemorska plamenka.

V Jadranskem morju ulovili še dve zelo strupeni ribi: "Konec je, Jadran je njeno morje"

D.K.
23. 5. 2024, 13.21
Posodobljeno: 23. 5. 2024, 13.54
Deli članek:

Glede na dinamiko širjenja in trende širjenja toploljubnih vrst, povezanih s segrevanjem morja, je pričakovati, da se bodo rdečemorske plamenke v Jadranskem morju pojavljale vse pogosteje.

Facebook Institut za oceanografiju i ribarstvo
Strupena riba

Pero Ugarković z Inštituta za oceanografijo in ribištvo je v Facebook skupini "Živi svet Jadranskega morja" objavil, da so v zadnjih dneh v Jadranu ulovili dva primerka rdečemorska plamenka, ki velja za invazivno vrsto. "V Jadranu je bila pravkar ulovljena še ena invazivna velika plamenka (Pterois miles). Ujela jo je Vanja Kalezić na Luštici v Črni gori, ulov bo prijavljen njihovemu inštitutu v Kotorju. Moja napoved je, da bomo to poletje imeli vsaj 10 takšnih prijav na območju južnega Jadrana, morda pa tudi srednjega," je v torek zapisal Ugarković in spomnil, da je vse ulove treba prijaviti znanstvenikom.

Le dan po prvi objavi, se je spet oglasil in sporočil, da so bile njegove napovedi verjetno prerane. "Konec je, Jadran je njeno morje! Ni nam bilo treba dolgo čakati na nov prijavljeni ulov. Spet na Luštici. Poleg tiste slike Danijela Đorđevića je to že tretji, za katerega vem letos. Napovedal sem minimum 10 ulovov v letu 2024, a zdi se, da sem podcenil hitrost njenega širjenja," je sporočil glede novega ulova. 

Rdečemorsko plamenko so v Jadranu prvič opazili pred petimi leti

Rdečemorska plamenka je po navedbah Inštituta za oceanografijo in ribištvo invazivna indijsko-pacifiška vrsta, ki škoduje lokalnim ekosistemom. Hrani se z avtohtonimi vrstami rib in je znana po hitrem širjenju v naseljenih območjih Sredozemlja, piše Jutarnji list. Na telesu ima strupene bodice, ki ob piku povzročajo hude bolečine, lahko pa povzročijo tudi resne posledice. Zato je v primeru vboda priporočljiv obisk zdravnika. Prav tako je priporočljiv previden pristop k tej ribi, zlasti v primeru ulova.

Zanimivo je, da je strup v bodicah občutljiv na vročino, kar pomeni, da ga lahko nevtraliziramo s toploto. Najboljši način je, da mesto vboda takoj po vbodu zadržite v vodi s temperaturo 40-45 stopinj Celzija 30-90 minut.

Ta vrsta je bila v Jadranskem morju prvič opažena leta 2019, najsevernejša najdba pa je bila leta 2021 pri Visu. Predvidevajo, da se bodo v teh krajih pojavljale vse pogosteje. Rdečemorsko plamenko je pogosto mogoče opaziti v bližini podvodnih grebenov in manjših globinah, ki so dostopne podvodnim ribičem in rekreativnim potapljačem. Omenjena riba je sicer užitna in je odličnega okusa.