Zaključena preiskava

Z masakrom na šoli lažno grozil 36-letni Prekmurec

J.V.
23. 5. 2024, 12.05
Posodobljeno: 23. 5. 2024, 12.08
Deli članek:

Po streljanju na osnovni šoli na Finskem v začetku aprila se je na enem od slovenskih portalov pod člankom pojavil komentar, da se bo nekaj podobnega zgodilo tudi na eni od slovenskih šol, kar je razburilo del javnosti in medijev. Policija je pred dnevi le izsledila avtorja.

S.R.
Martin Rupnik, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana.

Policija je pred dnevi izsledila domnevnega avtorja spletne grožnje, ki je v začetku aprila povzročil preplah na slovenskih šolah: 36-letni Prekmurec, neuradno doma iz območja Murske Sobote, je osumljen kaznivega dejanja zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost po 309. členu kazenskega zakonika, za kar je zagrožena kazen do 5 let zapora.

Dosedanje izsledke preiskave v povezavi s komentarjem je na novinarski konferenci pojasnil Martin Rupnik, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana. Osumljenca so identificirali s pomočjo IP naslova, pri njem pa so opravili tudi hišno preiskavo, med katero so mu zaplenili več elektronskih naprav, pa tudi nekaj kosov ostrih nabojev.

Osumljeni je bil v preteklosti že obravnavan

Zoper osumljenca je bila kot rečeno podana kazenska ovadba zaradi zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost, saj je lažno sporočil, da grozi masaker in tako povzročil, da so državni organi in druge pristojne službe ukrepale brez potrebe, pri čemer je bila z dejanjem povzročena večja premoženjska škoda. Zaradi najdenih nabojev pa bo zoper 36-letnika stekel prekrškovni postopek. Gre sicer za starega znanca policije, saj je bil v preteklosti že obravnavan zaradi preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi.