Do konca maja

Zakaj so plohe in nevihte tako pogoste v zadnjem obdobju?

D.K.
23. 5. 2024, 10.25
Posodobljeno: 23. 5. 2024, 10.57
Deli članek:

V nekaterih krajih po državi še niti niso uspeli odpraviti vseh posledic včerajšnjih neviht z močnimi nalivi, že so na vidiku nove.

Neurje.si - Dejan Črešnjovnjak
Fotografija je nastala v torek, ko je nevihta prešla Prlekijo.
Nestabilno vreme s popoldanskimi plohami in nevihtami se bo nadaljevalo vse do konca meseca, so zapisali pri Neurje.si. Tudi danes lahko ponekod zaradi stacionarnih neviht nalivi povzročijo hudourniške poplave. Prav tako so zaradi premočenosti tal ponekod verjetni zemeljski plazovi, pravijo.

Nestanovitno vreme z nevihtami tudi konec tedna

Na straneh Agencije RS za okolje pa napovedujejo, da bo danes sredi dneva in popoldne spremenljivo do pretežno oblačno, nastajale bodo krajevne plohe in nevihte. Predvsem v zahodni Sloveniji se lahko krajevne padavine nadaljujejo tudi v večer. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 24 °C. Jutri bo večinoma sončno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megleno. Popoldne bo predvsem na zahodu Slovenije nastalo nekaj ploh in neviht. Zapihal bo jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 13, najvišje dnevne od 19 do 23, v vzhodnih krajih do 25 °C.

V soboto bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bodo možne posamezne plohe in nevihte. Nekoliko topleje bo. V nedeljo bo več spremenljive oblačnosti, krajevne padavine bodo znova pogostejše. Njihovo prognozo neviht najdete tukaj.

Zakaj so plohe in nevihte tako pogoste v zadnjem obdobju?

"Nad severozahodom Evrope oz. nad Atlantikom se večkrat razvije ciklonsko območje, ki vpliva na večji del Evrope. Tudi tokrat smo pod vplivom višinske doline, kjer je v višjih plasteh ozračja še zmeraj ujet hladnejši zrak, ki je potreben za razvoj neviht - nestabilno ozračje, kjer zaradi vse bolj močnega sonca in segrevanja pri tleh pride do konvektivnih procesov," pojasnjujejo pri Neurje.si, kjer so objavili tudi fotografije, ki so nastale v torek, ko je nevihta prešla Prlekijo.