Bebav komentar

Policija o streljanju na slovenskih šolah: Razloga za paniko ni, preventiva je koristna

J.V.
8. 4. 2024, 18.05
Posodobljeno: 8. 4. 2024, 18.58
Deli članek:

Po streljanju na osnovni šoli na Finskem prejšnji torek se je na enem od slovenskih portalov pod člankom pojavil komentar, da se bo v sredo 10. aprila nekaj podobnega zgodilo tudi na eni od slovenskih šol, kar je razburilo del javnosti in medijev.

S.R.
Vodje oddelka za organizirano kriminaliteto na PU Ljubljana Stojan Belšak.

Po besedah vodje oddelka za organizirano kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana Stojana Belšaka razlogov za paniko ni, vsakodnevna preventiva pa je koristna, zato je policija pričela šole prevetnivno opozarjati, naj bodo pozorne na dogajanje, čeprav je malo verjetno, da bi do streljanja res prišlo. Nekatere šole so o tem obvestile starše, ta obvestila so pricurljala v javnost in na družbenih omrežjih je nastala drama.

Pisca po uradni dolžnosti ne bodo preganjali

Policiji je primer prijavil občan, ki je komentar opazil na spletni strani enega od slovenskih medijev, medij pa je sporni zapis po treh minutah umaknil in preprečil debato. V objavi spletnega anonimneža, ki ni bila krajevno opredeljena ali usmerjena v določeno ustanovo, pa policija tudi ni našla znakov kaznivega dejanja, ki bi ji dajal pobudo, da bi po uradni dolžnosti pričela iskati avtorja zapisa, je pojasnil Belšak.

Ni podatkov, ki bi potrjevali vsebino objave

"V policiji se na vsak tovrstni primer odzovemo in nemudoma izvedemo vse prve nujne ukrepe za ugotovitev izvora in resnosti groženj, ob tem preverimo vse okoliščine in ukrepamo v skladu s pristojnostmi ter o tem obveščamo pristojne službe. Po preverjanju sicer nimamo podatkov, ki bi potrjevali vsebino objave, a ocenjujemo kot ustrezno, da tudi o tovrstnih dogodkih v smislu preventive in samozaščitnega ravnanja obveščamo določeno javnost," poudarjajo na policiji.

Sumljiva ravnanja prijaviti policiji

Pomembno je, da v kolikor kdorkoli prepozna nenavadno obnašanje otrok ali drugih oseb, povezanih s šolskim okoljem, da o tem takoj obvesti policijo na interventno številko 113 ali najbližjo policijsko postajo, lahko tudi anonimno na št. 080 1200. Poziv velja tako za delavce šole, starše, učence, kot tudi vse ostale, ki imajo o tem kakršne koli informacije.