Šele po dveh letih sklep

Ptujska bolnišnica dve leti brez direktorja, izbiro spremljajo zapleti

Dženana Kmetec
8. 4. 2024, 18.35
Deli članek:

Zadnji razpis za direktorja ptujske bolnišnice ni bil izpeljan skladno z zakonodajo. To je zdaj ugotovilo pristojno zdravstveno ministrstvo, na katerem so pojasnili, da postopki na prvem razpisu niso bili pravilno zaključeni, saj se vlada ni izrekla o izbranem kandidatu, zato drugega razpisa svet zavoda sploh ne bi smel objaviti.

Na ministrstvu za zdravje ugotavljajo, da svet zavoda SB Ptuj lani sploh ne bi smel objaviti (novega oz. drugega) razpisa za prosto delovno mesto direktorja.

Kdaj bo torej bolnišnica, ki sicer že dve leti nima direktorja s polnimi pooblastili, slednjega končno dobila?

Kar nekaj špekulacij o zakonitosti izvedbe razpisa za prosto delovno mesto direktorja Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj se je izkazalo za točne. Začetek postopkovnih napak sega v leto 2022, ko je bil prvič objavljen razpis, ki pa se ni pravilno zaključil.
Na ministrstvu za zdravje so to zdaj tudi uradno potrdili: »Svet zavoda SB Ptuj je v prejšnji sestavi leta 2022 za izbor direktorja bolnišnice izpeljal razpisni postopek, izbral kandidata Aleksandra Vodo, nato pa, še preden se je vlada izrekla o izbranem kandidatu, izpeljal nov razpis in izbral drugega kandidata. S tem postopka ni formalnopravno pravilno zaključil, zaradi česar vlada ni mogla podati soglasja k imenovanju.«

Zaplet za zapletom

Junija 2022 se je Anici Užmah, takratni direktorici ptujske bolnišnice, iztekel prvi mandat. Funkcijo je nastopila leta 2018, ko so prav tako ponavljali razpis. Na prvem so prejeli štiri vloge, a takratnega sveta zavoda ni prepričal nihče med njimi. Drugič se je prijavilo šest kandidatov, med katerimi so izbrali Užmahovo. Na tem delovnem mestu je želela ostati, a takratni svet zavoda pod vodstvom Danila Lončariča je izbral njenega protikandidata Aleksandra Vodo. Funkcijo bi moral nastopiti 1. julija, a ker ni dobil podpore pristojnega ministrstva oziroma vlade, se to ni zgodilo. Posledično je svet zavoda Vodo postavil kot vršilca dolžnosti direktorja.

V začetku maja 2023 so razpis ponovili, kar pa, kot ugotavljajo zdaj na pristojnem ministrstvu, ni bilo skladno z zakonom. Ministrstvo namreč soglasja k imenovanju Vode ni podalo oziroma se vlada o tem sploh še ni izrekla. Svet zavoda bi moral najprej počakati, da se postopki zaključijo in šele nato objaviti nov razpis.

Č.G.
Soglasje k imenovanju Aleksandra Vode za direktorja je zdravstveno ministrstvo po dveh letih zavrnilo.

Ne Vodi ne Užmahovi ministrstvo ni podalo soglasja

Zanimivo je, da je bila na drugem razpisu, na katerem je prav tako kandidiral Voda, ki je torej enkrat že dobil podporo sveta zavoda (ne pa tudi ministra), izbrana prejšnja direktorica Anica Užmah. Med petimi kandidati je najbolj prepričala večino članov sveta, a prav tako kot Voda na prvem razpisu tudi ona ni dobila soglasja takratnega ministra Danijela Bešiča Loredana. Z ministrstva so lani na naša vprašanja o imenovanju in podaji soglasja izbrani kandidatki odgovorili, da so seznanjeni z imenovanjem Užmahove za direktorico (19. maja 2023): »Glede nadaljnjih korakov pri postopku imenovanja bo javnost pravočasno obveščena.«

Pri tem se je zadeva tudi končala. Ker soglasja kar ni bilo, direktorja s polnimi pooblastili niso imenovali. Aleksandru Vodi je nato svet zavoda s 1. julijem 2023 zaupal nadaljnje vodenje bolnišnice kot vršilcu dolžnosti. Mandat se mu izteče 30. junija letos.
Izbire sveta zavoda – tako Vode kot pozneje Užmahove – ministrstvo ni želelo potrditi, tako da ima njuno (ne)imenovanje kar nekaj podobnosti in vzporednic.

Ministrstvo potrebovalo skoraj dve leti

V vmesnem času so se zamenjali tudi člani sveta zavoda, ki ga ne vodi več Danijel Lončarič, pač pa Simon Zore. Sestava članov ima seveda ključno vlogo pri izbiri kandidata za vodenje ptujske bolnišnice. Zdajšnji predsednik pravi, da sodelujejo z ministrstvom in da šele takrat, ko bodo imeli vse informacije, bodo objavili nov razpis. Zadnji dvofazni postopek imenovanja je bil formalnopravno končan šele konec marca letos z izdajo sklepa. Imenovanje brez soglasja ustanovitelja ni mogoče. Tudi če bi Užmahovi minister lani podal soglasje, bi imenovanje (hipotetično) lahko v primeru pritožbe razveljavili. »Od vodstva bolnišnice sem zahteval pojasnila o poteku razpisov v letih 2022 in 2023, saj me zanima, kako je do tega lahko prišlo. Šele ko se vse to uredi, bomo šli v nov razpis,« pravi Zore.