Prvi na svetu

Na Kitajskem zelena luč množični proizvodnji brezpilotnih letalnikov za prevoz potnikov

A.S./STA
8. 4. 2024, 17.46
Posodobljeno: 8. 4. 2024, 17.49
Deli članek:

Kitajska uprava za civilno letalstvo je prižgala zeleno luč širši proizvodnji električnih brezpilotnih letalnikov z vertikalnim vzletanjem in pristajanjem za prevoz potnikov. Domačemu podjetju Ehang je izdala prvi certifikat na svetu za proizvodnjo tovrstnih letalnikov, ki predstavlja pomemben korak na poti k njihovi množični proizvodnji.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Brezpilotno letalo EH216-S, ki v višino meri 1,93 metra, v širino pa 5,73 metra, lahko prevaža dva potnika s hitrostjo 130 kilometrov na uro in z največjim dosegom 30 kilometrov. Uporablja se lahko v potniškem prometu, za potovanja, v logistiki in tudi za ukrepanje v sili.

Podjetje Ehang, ki velja za vodilno svetovno podjetje na področju razvoja tehnoloških platform za urbano zračno mobilnost, je lani oktobra od kitajske uprave za civilno letalstvo za svoje brezpilotne letalnike za prevoz potnikov že pridobilo varnostni certifikat, ki je predstavljal prvi korak na poti k njihovi širši komercialni uporabi.

Med podjetji, ki že vlagajo sredstva v nastajajoči sektor električnih letal z vertikalnim vzletanjem in pristajanjem za prevoz potnikov, so tudi Boeing, Airbus, United Airlines, Toyota in Stellantis. Pri tem kot eden najtežjih izzivov za sektor predstavlja izpolnjevanje strogih varnostnih zahtev predvsem zaradi delovanja v gosto poseljenih mestnih okoljih ter tudi zahtev glede hrupa in onesnaženosti zraka.