Nova razkritja

Je odstopljeni Boštjan Gorjup služil z oddajanjem tovarne Nemcem?

Primož Cirman, Tomaž Modic
8. 4. 2024, 16.51
Deli članek:

Na dan prihajajo nove informacije o odstopu Boštjana Gorjupa, nekdanjega direktorja enega od največjih slovenskih izvoznikov. Kakšna je bila njegova vloga pri nakupu proizvodne hale, v kateri je delovala sestrska družba BSH?

Sašo Švigelj
Boštjan Gorjup je leta 2019 prejel nagrado za menedžerja leta.

Nemški lastnik družbe BSH Hišni aparati iz Nazarij je pred odstopom nekdanjega direktorja Boštjana Gorjupa pridobil tudi podatke o njegovih povezavah z lastniki Boscheve proizvodne hale v Škofji Loki, ki so služili z njenim oddajanjem.

To informacijo nam je v zadnjih dneh potrdilo več, med seboj nepovezanih virov. Še dodatno pa krepi sume, da je moral Gorjup sredi marca s položaja direktorja na hitro oditi. Že v petek smo namreč razkrili, da so v matični skupini BSH Hausgeräte, ki ima sedež v Münchnu, v mesecih pred Gorjupovim odstopom pridobili več podatkov o njegovih domnevnih lastniških povezavah s podjetjem Turnaplast iz Laškega. To je takoj po ustanovitvi postalo eden največjih dobaviteljev BSH Hišnih aparatov. Ti podatki naj bi bili za Gorjupa precej obremenjujoči, zato so se Nemci z njim razšli.

Kot je znano, je Gorjup, nekdanji predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), uradno odstopil na svojo željo in to iz osebnih razlogov. »BSH ima na globalni ravni razvit sistem upravljanja skladnosti poslovanja, ki zagotavlja, da se pri vseh poslovnih dejavnostih spoštuje pravila poslovanja. Prosimo za razumevanje, da drugih podrobnosti ne moremo razkriti,« so nam iz BSH že prejšnji teden odgovorili na vprašanje, ali so se res odločili pregledati posamezne posle med podjetjem iz Nazarij in nekaterimi njegovimi dobavitelji. Po naših podatkih je Gorjup takoj po odstopu zamenjal svojo telefonsko številko. Kaj vse naj bi torej še ugotovili Nemci?

Ko podjetje kupi halo, dobi solastnika, ki ga povezujejo z Gorjupom

V industrijski coni Trata v Škofji Loki stoji skoraj štiri tisoč kvadratnih metrov velika proizvodna hala. V njej je slovenska družba Bosch Rexroth, ki je tako kot BSH Hišni aparati del nemškega koncerna, pred natanko 20 leti odprla novo tovarno elektromotorjev. Sprva je v njej delalo 125 ljudi, pozneje pa se je ta številka podvojila. Objekt, v katerega je preselil upravo in večji del proizvodnje, je Bosch Rexroth najemal od dolgoletnega lastnika – družbe Raiffeisen Leasing. To se je spremenilo leta 2019, le nekaj mesecev po tem, ko je Gorjup prejel stanovsko nagrado za menedžerja leta. Novi lastnik nepremičnine je postalo podjetje Korotaj ST, ki je bilo ustanovljeno nekaj mesecev pred tem. Zanjo je po naših podatkih plačalo okoli pet milijonov evrov, celoten posel pa financiralo s posojili.

Toda pozor: v istem času, ko je Korotaj ST kupil proizvodno halo, je to podjetje dobilo novega solastnika. Petindvajsetega februarja 2019, le dan preden je Korotaj ST kupil objekt, je namreč v njegovo lastništvo vstopil Perun Holding, za katerega Nemci sumijo, da je lastniško povezan z Gorjupom. Gre namreč za isto podjetje, ki je leta 2016 prevzelo podjetje Turnaplast, pozneje enega največjih dobaviteljev BSH.

Edini lastnik Perun Holdinga je Vojko Kotnik iz Slovenj Gradca, sicer nekdanji televizijec, ki se po dostopnih podatkih v poslovni karieri nikoli ni ukvarjal z industrijsko dejavnostjo. V isti občini ima stalno prebivališče tudi Gorjup. Ta nam je že prejšnji teden zatrdil, da s podjetjem Perun Holding ni povezan. Da je Gorjup njegov tihi lastnik, je zanikal tudi Kotnik, ki na druga naša vprašanja ni odgovoril.

So Nemci vedeli, komu plačujejo najem hale?

Perun Holding je sicer odkupil tretjinski delež podjetja Korotaj ST, za kar je po naših podatkih plačal okoli sto tisoč evrov. Če povzamemo: podjetje, s katerim naj bi bil povezan Gorjup, je postalo lastnik proizvodne hale v Škofji Loki, v kateri je delovala sestrska družba BSH. Od nje je prejemalo najemnino, ki je bila dovolj visoka za odplačevanje najetega kredita, ob tem pa še ustvarjalo soliden dobiček. Na čigavo pobudo je prišlo do odkupa nepremičnine v Škofji Loki, v kateri je deloval Bosch Rexroth, in kakšna je bila pri tem vloga bivšega šefa BSH, ni znano. Direktor podjetja Korotaj ST Rok Hribar na naša vprašanja ne odgovarja.

BSH Mediapool
Prostori podjetja BSH Hišni aparati so bili v poplavah močno poškodovani.

Posel v dogovoru z Nemci

Kot vse kaže, je bil posel vsaj deloma izpeljan v dogovoru z Nemci. Pogodba o nakupu z lizinško hišo je bila podpisana 26. februarja 2019. Korotaj ST je imel vnaprej zagotovljenega najemnika. Že nekaj tednov prej je namreč družba Bosch Rexroth, ki jo vodi Martin Hansen, sklenila dolgoročno najemno pogodbo in obenem pridobila predkupno pravico na nepremičnini. To bi lahko Nemci uveljavljali v obdobju petih let, torej do februarja letos, a je nikoli niso. Večinski delež v Korotaju ST je sicer obdržala družina Hribar. Ta ima v svojih rokah številna podjetja, ki se ukvarjajo z odkupom in oddajo nepremičnin ter tudi posredovanjem agencijskih delavcev. Ali te pošiljajo tudi v BSH ali katerega od drugih podjetij nemškega koncerna v Sloveniji, ni znano.

Nemška gospodarska zbornica
Novi prostori podjetja Bosch Rexroth

Načrte prekrižala selitev proizvodnje na Brnik

Družba Bosch Rexroth je po naših izračunih za najem objekta v Škofji Loki plačevala od 200 do 300 tisoč evrov letne najemnine. Približno enak znesek je Korotaj ST dajal za odplačilo štiri milijone evrov visokega posojila, ki ga je za nakup najel pri Gorenjski banki. To pomeni, da bi ga odplačal najpozneje v 15 letih.

Toda načrte so mu prekrižali načrti Nemcev za širitev poslovanja. V družbi Bosch Rexroth so se namreč leta 2021 odločili, da si bodo poiskali večje prostore, saj so bili obstoječi v Škofji Loki premajhni. Podpisali so pogodbo o najemu oziroma zakupu novega objekta na Brniku, v katerega bi preselili aktivnosti iz Škofje Loke, Železnikov in Šenčurja. Gradnja se je začela leta 2022, končana pa je bila lani spomladi. V Boschu so zato morali predčasno prekiniti vse dotedanje najemne pogodbo, tudi s podjetjem Korotaj ST. To so storili leta 2022. Takrat je namreč prišlo do spremembe najema, ki se je po novem iztekel julija lani. Ali je Korotaj ST v zameno dobil kakšno odškodnino, še ni znano. V istem času pa so druge družbe, povezane s tem podjetjem, zašle v hude finančne težave. Nekatere od njih imajo blokirane račune, spet druge so se znašle na seznamu davčnih dolžnikov.