Razočarani nad državo

Občina Murska Sobota prodaja stavbo, v kateri je tudi soboška upravna enota

J.V./STA
8. 4. 2024, 15.25
Posodobljeno: 8. 4. 2024, 15.38
Deli članek:

Mestna občina Murska Sobota se je odločila, da bo prodala del stavbe med Slovensko ulico in Kardoševo ulico v Murski Soboti, v kateri ima prostore tudi upravna enota. Po besedah soboškega župana Damjana Anželja želijo tako državo spodbuditi h gradnji upravnega centra.

murska-sobota.si
Župan Anželj svojo odločitev o prodaji Delavskega doma utemeljuje z več argumenti.

Po županovih besedah je občina dala na trg stavbo Delavski dom, v kateri je okrog 1500 kvadratnih metrov poslovnih prostorov. Najprej je cenilec ocenil njeno vrednost, interes kupcev pa obstaja, je dejal Anželj. Občina bo tripartitno pogodbo razdrla in uredila medsebojna najemna razmerja. "Država ima zelo različno prakso - ponekod plačujejo najemnino, spet drugod ne. To ni sprejemljivo," meni Anželj.

Z glavnim uporabnikom omenjenega doma, državo, je bila namreč že leta 1996 sklenjena tripartitna pogodba na podlagi takratnega zakona o upravi. Tri stranke v pogodbi so slovenska vlada, ki naj bi krila sorazmerni del stroškov investicij v stavbo, Upravna enota Murska Sobota, ki je pokrivala sorazmerne dele stroškov za vzdrževanje prostorov in tretja stranka, Mestna občina Murska Sobota. Časovna veljavnost pogodbe ni bila določena, zato je pogodba veljavna, dokler je ne odpove katera od strank.

Po županovih navedbah zakon o upravi prenehal veljati. "Sam sem bil del upravne enote več kot 20 let in vem, da država v to zgradbo ni vložila nič. Občina jim mora zgradbo dajati praktično zastonj. Po drugi strani pa so bili že leta 2010 narejeni idejni načrti za nov upravni center. Že takrat smo državo in ministrstvo za javno upravo pozvali, naj tudi oni kaj prispevajo k načrtovani obnovi zgradbe. Poleg tega smo želeli urediti tudi lastniška razmerja. Zgodilo se ni nič," je dodal.

Anželj svojo odločitev o prodaji Delavskega doma utemeljuje z več argumenti. Pravi, da so kot občina vsako leto več kot milijon evrov podfinancirani glede na zakonske naloge, ki jih morajo opravljati. Tudi zato iščejo nove rešitve. "Mislim, da bi država morala biti zgled ostalim in prva imeti urejena pravna razmerja. Trenutno jih nima," meni Anželj. Odziva na njihove pozive in prošnje na ministrstvu za javno upravo ni, je opozoril.

"So pa medtem drugje po Sloveniji zrasli novi upravni centri. Tudi Murska Sobota si kot regijsko središče zasluži regijski upravni center," meni. Poleg tega je stara stavba po županovih besedah nefunkcionalna ne le za uporabnike upravne enote, saj ima vhode na kar treh straneh, ampak tudi za zaposlene

Občina sicer išče potencialne rešitve, kam umestiti upravni center, da bodo uporabniki imeli vse čim bolj na enem mestu. "Mercator je recimo pripravljen odprodati del zemljišča za upravno enoto med Slomškovo in Arhitekta Novaka. Tam je vse zelo strnjeno - policija, sodišče, odvetniki, zemljiška knjiga, davčna in še parkirišča," je omenil župan.