Steklina

Na Hrvaškem eno osebo ugriznila opica, eno pa jež

D.K.
8. 4. 2024, 14.21
Posodobljeno: 8. 4. 2024, 15.13
Deli članek:

Število ugrizov dokazano steklih živali ali s sumom na steklino na Hrvaškem narašča.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Lani so v Koprivniško-križevačke županiji zaradi živalskih ugrizov pregledali skupaj 105 oseb, 34 pa so jih morali oskrbeti zaradi ugrizov ali tveganega stika z dokazano steklimi, s sumom na steklino, mrtvimi ali potepuškimi živalmi. Leto prej so zaradi živalskih ugrizov pregledali 96 oseb, 23 pa jih je bilo zdravljenih oziroma cepljenih proti steklini, ker so bili v tveganem stiku s steklino ali s sumljivo živaljo, piše Danica.hr.

Lani je bilo tako na območju Koprivničko-križevaške županije zaradi tveganega stika proti steklini cepljenih kar 47 odstotkov ljudi, več kot leto prej, so sporočili iz Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

Zanimiv je tudi podatek, s katerimi steklimi ali potencialno steklimi živalmi so bile lani v občini v stiku cepljene osebe. V 18 primerih je šlo za pse, 14 za mačke, po enega pa sta ugriznila opica in jež. Leto prej, leta 2022, je 15 primerov vključevalo stekle pse, šest steklih mačk ter po eno podgano in polha.

V Koprivničko-križevački županiji je bilo lani proti steklini cepljenih skupaj 140 oseb: 68 v Koprivnici, 66 v Križevcih in šest v Đurđevcu, še poroča omenjen portal. 

Steklino sicer povzroča virus, ki prizadene osrednje živčevje toplokrvnih živali in človeka. Poznani sta dve obliki stekline, gozdna (silvatična) in mestna (urbana). Rezervoar silvatične stekline so  mesojede divje živali, predvsem lisice in rakuni, pogosto tudi srnjad, kune, divje svinje in netopirji. Urbano steklino prenašajo domače živali, predvsem psi in mačke, lahko tudi govedo, konji, ovce, zajci, svinje, je zapisano na straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje.