Umerjen takt

V Čečeniji bodo prepovedali glasbo, ki je prehitra ali prepočasna

M.G.
8. 4. 2024, 11.52
Posodobljeno: 8. 4. 2024, 12.10
Deli članek:

Po navodilu čečenskega voditelja Ramzana Kadirova je kulturni minister republike Čečenije odredil, da bo odslej vsa glasba, ki ne bo pravilne hitrosti (med 80 do 116 udarci (BPM) na minuto) zakonsko prepovedana.

Profimedia
(slika je simbolična)

V začetku prejšnjega tedna je čečensko ministrstvo za kulturo, ki ga vodi Musa Dadajev, izdalo precej bizaren vladni odlok. Gre za odločitev, da mora vsa glasba ustrezati točno določenemu tempu, in sicer ima glasba lahko samo od 80 do 116 udarcev na minuto (BPM - Beats Per Minute), v nasprotnem primeru bo prepovedana. Iz tega vidika bo glavnina zahodne in ameriške pop, plesne in elektronske glasbe zagotovo prepovedana, v kolikor je izvajalci ne bodo spremenili za njihov trg, kar pa je seveda malo verjetno.

Nov zakon je kulturni minister Musa Dadajev splavil v javnost po izrecni zahtevi voditelja Ramzana Kadirova, ki je Dadajevu zabičal, da naj čečensko glasbo prilagodi čečenski mentaliteti. "Izposojanje glasbene kulture od drugih ljudstev je nedopustno" je po poročanju Moscow Times malo kasneje izjavil Dadajev. Prepoved so predstavili javnosti med srečanjem republiškega ministrstva in lokalnimi in regionalnimi umetniki. Glasbenim izvajalcem, ki igrajo bodisi prehitro ali prepočasno glasbo in s tem ne ustrezajo novim merilom, bodo sicer dali čas do 1. junija, da svojo glasbo predelajo, da bo ustrezala merilom, v nasprotnem primeru, te glasbe ne bodo smeli več izvajati v javnosti.