Leto po grozi pri Mladenovcu

Krvavega Uroša na sodišču napadli svojci njegovih žrtev

S.R./STA
23. 5. 2024, 15.49
Posodobljeno: 23. 5. 2024, 15.49
Deli članek:

Na višjem sodišču v srbskem Smederevu so danes Uroša Blažića, ki mu sodijo za umor devetih ljudi in poskus umora še 20 ljudi, napadli svojci njegovih žrtev.

MUP Srbije
Uroš B. po aretaciji na območju Kragujevca.

Srbijo je lanskega maja le dan po tragediji v Beogradu, kjer je 13-letnik na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja ubil devet učencev in varnostnika, pretresel še zločin na treh lokacijah na območju Mladenovca. Tam je 20-letni Uroš Blažić iz vozečega vozila streljal na več ljudi. Skupno je izstrelil več kot 60 nabojev ter pri tem ubil devet ljudi, še 12 pa jih je ranil. Kot so takrat poročali srbski mediji, je motivacijo za grozljiv zločin našel v nasilju, ki naj bi ga v preteklosti nad njim povzročali domačini. Predvsem naj bi ga prizadelo, ker so dlje časa negativno govorili o njegovem očetu in ga označili za kriminalca, poleg tega pa naj bi bili njegovi sokrajani ljubosumni nanj, ker ima za prijatelje kar nekaj znanih osebnosti.

Blažić, ki mu sodijo za umor devetih ljudi, večinoma mladih, in poskus umora še 20 ljudi, bi se moral na višjem sodišču v Smederevu danes izreči o krivdi. Sodišče je predobravnavni narok prekinilo, potem ko so ga na sodišču napadli svojci ubitih in ranjenih, zaradi česar so ga morali odstraniti iz sodne dvorane. Sodišče je iz varnostnih razlogov odredilo, da bo sojenje potekalo na posebnem sodišču oziroma v stavbi posebnega oddelka višjega sodišča v Beogradu. Datum sojenja bodo razpisali pozneje.

Eden od odvetnikov je za Tanjug dejal, da je bil današnji odziv svojcev v sodni dvorani do neke mere pričakovan, saj so se prvič srečali z morilcem.

Po obtožnici, v katero je imel vpogled Tanjug, je Blažić na zaslišanju na tožilstvu priznal krivdo, a ni pokazal obžalovanja za zločin, temveč se je poskušal prikazati kot žrtev posmeha domačinov.