Aleksander Lavrih

Nekdanji Janšev ključni operativec in varuh skrivnosti sedaj v nemilosti SDS

Primož Cirman, Tomaž Modic
23. 5. 2024, 17.15
Deli članek:

Zakaj se je na seznamu dolgoletnih najožjih sodelavcev Janeza Janše, ki se jim je prvak SDS odrekel, zdaj znašlo še ime varuha nekaterih njegovih največjih skrivnosti? In kako lahko to zamaje eno od trdnjav SDS?

Sašo Švigelj
Janševe in Lavrihove vezi izhajajo iz časa slovenske osamosvojitve.

Prvak SDS Janez Janša je znan tudi po tem, da se je na svoji politični poti odrekel številnim najožjim sodelavcem. Sploh tistim, ki so si na glas upali pomisliti, da bi stranka potrebovala novega predsednika, ali pa so javno podvomili o nekaterih Janševih odločitvah. Med njimi so najbolj znani pokojni Ivo Hvalica, ki je po sporu z Janšo izstopil iz stranke, nekdanji evropski poslanec Miha Brejc, nekdanji generalni tajnik SDS Tone Krkovič, dolgoletna Janševa tesna sodelavka Vera Ban, bivša evropska poslanka Romana Jordan, nekdanji minister za notranje zadeve Dragutin Mate, državna sekretarka v prvi Janševi vladi Andrijana Starina Kosem, nekdanja poslanca Andrej Čuš in Zvonko Lah ...

Toda v zadnjih mesecih naj bi se ta seznam podaljšal še za eno ime, ki je imelo pomembno vlogo v več aferah, povezanih z Janezom Janšo. Gre za Aleksandra Lavriha, nekdanjega Janševega svetovalca za nacionalno varnost v času njegove prve vlade. Vrsto let je veljal za prvega Janševega obveščevalca in terenskega operativca. Njune vezi izhajajo iz časa slovenske osamosvojitve. A ti časi so očitno že zdavnaj minili. Kot smo izvedeli, naj bi se namreč tudi Lavrih začel obračati proti SDS. Z Lavrihom nam v zadnjih tednih ni uspelo stopiti v stik. Toda po informacijah iz več virov je že več let tarča dejanj, ki naj bi jih sam razumel kot izsiljevanje.

Je dolgoletni Janšev "vojak" tarča izsiljevanja?

V jedru zgodbe, ki nam jo je potrdilo več, med sabo nepovezanih virov, je zazidljivo zemljišče v občini Ivančna Gorica. To vodi župan iz vrst SDS Dušan Strnad, sicer nekdanji glavni tajnik stranke. Kot smo izvedeli, si Lavrih že več let prizadeva pridobiti dovoljenje za gradnjo novega objekta na svojem zemljišču. A na tej poti je naletel na oviro. Čez zemljišče je v prostorskih evidencah vrisana cesta, ki je v naravi ni.

Lavrih se je zato obrnil na občino. In tu naj bi se zapletlo. Tam so ga namreč odgovorni, tako naši viri, napotili na osebo, ki sploh ni zaposlena na občini. Po naših informacijah gre za Silva Praznika, občinskega svetnika iz vrst SDS, ki vodi odbor za prostorsko načrtovanje, varstvo okolja in gospodarjenje z nepremičninami. Njegov odbor ima v rokah veliko moč. Pristojen je za odločanje o tem, katera zemljišča v občini Ivančna Gorica bodo izgubila status javnega dobrega, kar je predpogoj za njihovo prodajo. Na to Lavrih ni želel pristati. Ali in zakaj naj bi to razumel kot izsiljevanje, nam pri njemu ni uspelo preveriti. Prav tako ni jasno, ali gre za prvo napoved burnih dogodkov znotraj SDS v občini, ki velja za eno od trdnjav te stranke. V okraju Ivančna Gorica je na zadnjih parlamentarnih volitvah kandidiral tudi Janša. Toda v vsakem primeru velja Lavrih za varuha nekaterih največjih Janševih skrivnosti.

Bobo
Javnost je za Lavriha prvič izvedela leta 2006, ko je izbruhnila afera Sova.

"Mož brez obraza" in varuh Janševih skrivnosti

Za Aleksandra Lavriha je domača politična javnost prvič slišala v času prve Janševe vlade, ko je bil svetovalec tedanjega premierja za nacionalno varnost. Na ta položaj je prišel iz domačih obveščevalnih struktur. Njegovo imenovanje je bilo precejšnje presenečenje, saj je Lavrih veljal za specialista za obveščevalno tehnologijo, ne pa za strateško analitiko. Med mandatom se Lavrih nikoli ni pojavljal v javnosti. Tudi zato ga je obkrožala avra skrivnostnosti. Ker na spletu ni bilo mogoče najti ene njegove fotografije, so ga nekateri mediji poimenovali za "moža brez obraza".

Toda v tem času je vodil nekatere ključne operacije. Ko je Janševa vlada novembra 2006 za direktorja Sove imenovala člana SDS Matjaža Šinkovca, je ta kmalu zatem skupaj z Lavrihom vstopil v tajno lokacijo Sove v središču Ljubljane. Tam sta iskala napravo, s katero naj bi prisluškovali mobilnim telefonom članov SDS, a je nista našla. S tem naj bi domnevno "kompromitirala" lokacijo, ki jo je Sova uporabljala za stike s tajnimi sodelavci. To je bil uvod v afero, ki se je vlekla do konca prvega Janševega mandata. A Lavrih je bil zadolžen tudi za nekatere druge naloge. Februarja 2008 je recimo sodeloval pri zasegu računalnika v lasti diplomata Marjana Šetinca, ki so ga v vladi sumili, da je medijem posredoval zapisnik diplomatskega pogovora med predstavnikoma slovenskega zunanjega ministrstva in ameriškega State Departmenta. Iz tega dokumenta naj bi bilo razvidno ameriško dajanje navodil Slovenije, kako naj predseduje Evropski uniji.

Bobo
Slovenska policija je v začetku leta 2007 prejela depešo avstrijskega Interpola, povezano z nekaterimi sumljivimi finančnim transakcijami iz Patrie, a nanjo več kot leto dni ni odgovorila.

Kaj je Lavrih vedel o aferi Patria?

Lavrihov mandat je časovno sovpadal tudi z dogovori o nakupu finskih oklepnikov Patria, ki so prerasli v eno največjih domačih afer v tem stoletju. Kot je znano, je slovenska policija v začetku leta 2007 prejela depešo avstrijskega Interpola, povezano z nekaterimi sumljivimi finančnim transakcijami iz Patrie, a nanjo več kot leto dni ni odgovorila. To je preiskovalcem močno otežilo zbiranje potencialnih obremenilnih dokazov. V tem času so bili namreč izbrisani podatki o elektronskih sporočilih, telefonskih klicih in SMS-sporočilih, ki so jih telekomunikacijska podjetja po zakonu dolžna hraniti le dve leti po nastanku.

Ali in kaj je o izgubljeni depeši, nakupu oklepnikov in ostalih povezanih dogajanjih vedel Lavrih, nikoli ni bilo znano. Iz javno objavljenih dokumentov v zadevi Patria je razvidno, da se v nobenem trenutku ni pojavljal v domači in mednarodni preiskavi. Toda prav zaradi te afere naj bi se Lavrih odločil zapustiti položaj Janševega svetovalca za nacionalno varnost. To je storil tik pred zamenjavo oblasti leta 2008. Kmalu zatem se je zaposlil v parlamentu kot strokovni sodelavec stranke SDS. Lavrih je imel pomembno vlogo pri delu parlamentarnih komisij, ki jih je stranka ustanovila za preiskovanje nekdanjega prvega moža SCT Ivana Zidarja, predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča in poslov ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Ko je zapustil državni zbor, se je za Lavrihom v javnosti izgubila sled.