Zdravje

TKM ima na hujšanje drugačen pogled

PETRA KOLAR/ revija Bodi zdrava
23. 5. 2024, 17.00
Deli članek:

Ko primerjamo mnenja in poglede zahodnega in vzhodnega dela sveta na hujšanje, opazimo, da ima tradicionalna kitajska medicina (TKM) precej drugačno perspektivo.

Shutterstock
Hujšanje

V TKM je za načrtno izgubljanje odvečnih kilogramov potreben celosten pristop, ki vključuje najprej diagnostiko, ki oceni posameznikovo celostno raven vitalne energije v telesu ter moč in delovanje posameznih organskih sistemov in organov. TKM ni privržena štetju kalorij, kot to počnemo na zahodu, saj prej ali slej preidemo v deficit, ko bo telo primorano svoje primanjkljaje energije porabljati iz lastnih zalog. To bo vsekakor privedlo do manjše teže, vendar precej nezdravo, kar bo vodilo v poznejše zdravstvene težave. TKM se zato raje posveti posamezniku na naraven način, ki bo v telesu prinesel ravnovesje v delovanju notranjih organov. Ko naši organi delujejo usklajeno, so energijsko okrepljeni in vitalna energija brez večjih blokad kroži po meridijanih, se je telo sposobno samo čistiti in regulirati težo. Seveda je potrebna normalna, zdrava in uravnotežena prehrana, vendar je za doseganje dobrih rezultatov potrebno veliko manj vloženega truda, kot je štetje kalorij.

Pomembni organi v TKM, ko želimo shujšati brez večjega napora

Po TKM sta vranica in želodec odgovorna za prebavo in pretvorbo hrane v energijo, medtem ko jetra in ledvice uravnavajo metabolizem in odplavljajo iz telesa odpadne snovi. Če ti organi ne delujejo dobro, se teža nenadzorovano veča ali pa se odvečni kilogrami težje izgubljajo. V TKM se nekontrolirano pridobivanje odvečnih kilogramov in debelost štejeta kot stanje primanjkljaja vranične energije. To vodi v slabo prebavo, saj vranica pomaga pri vsrkavanju hranil iz zaužite hrane in hkrati presnavlja tudi vodo. Ko je vranica v primanjkljaju in neravnovesju, ni zmožna pravilno procesirati hrane in vode, kar vodi do kopičenja kilogramov. Pomembno je torej okrepiti posamezne organe, da dosežejo svoje optimalno delovanje, izguba kilogramov pa bo le posledica notranjega ravnovesja in stabilnosti organskih sistemov. Tovrstna metoda vzame na začetku več časa, pripelje pa do zdravega telesa in zagotavlja dolgotrajnejše rezultate. Je tudi manj naporna metoda, saj ima telo čas, da se navadi na nove spremembe, um pa ni obremenjen s štetjem kalorij in napornimi športnimi treningi brez vmesnega počitka in regeneracije.

Nasveti TKM za uravnavanje teže

Žvečenje hrane: Obroka ni težko pojesti, težje pa ga je jesti z zavedanjem, v mirnem okolju in z osredotočanjem na žvečenje. Dobro žvečenje je še posebej pomembno, ko uživamo surovo hrano, saj prebavni sistem potrebuje več časa, da jo obdela, kot če jemo kuhana živila. Ko hrano jemo počasi, želodca ne obremenimo preveč in vsrkavanje hranil v tankem črevesu je boljše in hitrejše. Dolgo žvečenje nadzira apetit in s tem zmanjša možnost prenajedanja.

Izogibajte se hrani, ki povečuje vlago v telesu: Vlaga je v TKM škodljiv vpliv ali patogena snov, ki lahko telesu povzroča težave, če je preveč razširjena. Pretirana vlaga v telesu povzroči počasno kopičenje odvečnih kilogramov in čez nekaj časa upočasni presnovo, kar telesu onemogoča pravilno vsrkavanje in prenos hranil po telesu. Ti ljudje tudi počasneje izgubijo kilograme, saj je potreben čas, da se metabolizem naravno pospeši.

Katera živila v telesu ustvarijo največ vlage

Mlečni izdelki: vsebujejo veliko maščob in beljakovin, kar je težje prebavljivo, zato se pri izčrpani vranici lahko namesto hranil ustvari več vlage.

Sladkor, sladkarije: poškodujejo vranično energijo, ki je odgovorna za pretvorbo in prenos hranil. Sladkor vranico izčrpa, poslabša se prebava in kot posledica se ustvari dodatna vlaga.

Ocvrta in mastna hrana: to je težka in slabše prebavljiva hrana, zato zlahka ustvarja več sluzi v telesu.

Mrzla in surova hrana: mrzla živila poškodujejo vranično energijo, saj vranica po TKM obožuje toploto. Ko sta vranica in želodec zahlajena, se njun prenos telesnih tekočin upočasni, kar vodi do nastanka dodatne vlage v telesu. Enako na telo deluje tudi surova hrana.

Alkohol: alkohol močno vpliva na jetra, ki skrbijo za prenos telesnih tekočin in krvi po telesu. Po TKM so jetra kot general, ki nadzira prenos tekočin; alkohol pa jetra napade, tako da izgubijo moč in nadzor nad prenosom tekočin, kar povzroči dodatno nastajanje in kopičenje vlage v telesu.

Z akupunkturo okrepite vranico, jetra in ledvice

Akupunktura na telo vpliva celostno, pospeši pretok telesnih tekočin in vitalne energije či, zmanjša vnetne procese v telesu, deluje protibolečinsko, zmanjšuje stres in napetosti ter uravnava čustveno stanje. Zaradi svojega pozitivnega učinka na presnovo se zlahka izgubi tudi kakšen kilogram, ne da bi se za to sploh zavestno odločili. Akupunktura pomaga vranici in ledvicam, da lažje opravita prenos hranil in tekočin v telesu, prebavnemu sistemu pa, da lažje izloči odpadne snovi iz telesa. Z dobrim delovanjem notranjih organov se izboljša vsrkavanje hranil, zaradi česar manj posegamo po hrani, ker je izkoristek hranil večji. Akupunktura je tudi varna in naravna metoda, ki ne pušča posledic, saj telo spodbuja k procesu samozdravljenja.

Zakaj je pomlad odlična sezona za začetek hujšanja po TKM

Ko dnevi postajajo toplejši, imamo manj apetita: zaradi termoregulacije nam v vročih dneh hrana manj tekne. Telo izgublja moč s tem, da se naravno hladi, za predelavo hrane pa porabi veliko energije. Da se izogne preveliki porabi energije, nam daje občutek sitosti. Vendar je treba poskrbeti, da telo dobi dovolj tekočine. Po TKM se svetuje mlačna voda, nikakor ne mrzla, postrežena z ledom!

Kalorije se hitreje pokurijo v vročih dneh: telo torej, da se ohlaja, potrebuje energijo. Višje ko so temperature, več energije porabi, s tem pa se pospeši tudi metabolizem in porabljajo kalorije.

Moč vitamina D: vitamin D prinaša številne koristi za telo, med drugim vpliva tudi na inzulin. Če nam manjka vitamina D, lahko to privede do inzulinske rezistence, kar pomeni, da se v krvi viša raven sladkorja, poveča se lahko shranjevanje maščob in s tem kopičenje odvečnih kilogramov.

Naj vam pomlad prinese čim več pozitivne energije, veselja in motivacije za doseganje vaših ciljev. Uživajte v sezonsko bogati hrani, ki se kar smeje na tržnici, in si privoščite vsega po malem, da bosta zadovoljna oba, telo in duša.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!