148 evrov

Potnike se kaznuje, ker pridejo v Piran

Jan Klokočovnik
23. 5. 2024, 21.55
Deli članek:

Naš najlepši obmorski biser še vedno ostaja zelo zanimiv tudi za luksuzne potniške ladje. »Poudarek bo na doživetjih, in ne na izletih. Predstavili jim bomo, kar je avtentično, pristno in trajnostno,« pojasnjuje Janez Maček iz turistične agencije Atlas, ki bo potnike vodila na oglede in pokušine lokalnih dobrot.

Zdravko Primožič/FPA
Zaradi bližnjevzhodnega konflikta bo veliko potniških križark ostalo v srednjem Sredozemlju in tudi na Jadranu.

Pred Piranom bo letos sidralo deset oziroma enajst potniških ladij, kajti zadnja bo priplula 1. januarja. Gre za manjše ladje višjega cenovnega razreda, ki lahko sprejmejo do 200 potnikov. Prva se bo pred Piranom zasidrala 26. junija.

»Za zdaj na ta način opažamo pozitivne vplive na turizem in potrošnjo v mestu. Gre tudi za zelo informirane in zainteresirane goste. Večina gostov je Američanov z večjo kupno močjo,« o potnikih in pozitivnih učinkih križark na lokalno turistično gospodarstvo pove Lea Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož. »Običajno ima tudi večji del gostov že vnaprej rezervirane izlete, tako da jih le manjši del ostane v Piranu,« doda.

Zdravko Primožič/FPA
V piranski občini si tudi letos veliko obetajo od luksuznih potniških križark.

Okusili bodo domače in unikatno

Janez Maček iz turistične agencije Atlas, ki bo potnike vodila na oglede in pokušine lokalnih dobrot, pravi, da bo zanje ponudba približno takšna kot lani. »Poudarek bo na doživetjih, in ne na izletih. Predstavili jim bomo, kar je avtentično, pristno in trajnostno. To je zdaj splošni trend. Se pravi, govorimo o hrani, naravi, vaseh, domačih oljčnih oljih, skratka o vsem, kar je naše in unikatno,« poudari.

Zanimivo pa je, da bo večina križark prišla zunaj glavne turistične sezone. Zaradi izraelsko-palestinskega konflikta se bodo ladje v zimskih mesecih izogibale Rdečega morja, vzhodnega Sredozemlja in severnoafriških pristanišč, ladjarji pa so jih prerazporedili drugod po Sredozemlju in na Karibe.

Kaznovani, ker pridejo v Piran?

Maček sicer ošvrkne nedavno potezo Občine Piran, ki se je odločila, da bo potnikom križark zaračunavala takso, avtobusom, ki pridejo ponje, pa kar 148 evrov visoko tarifo.

»Tako visoka cena za avtobus, ki se zgolj na kratko ustavi v mestu, ni pravična do nas ni pa niti pravična do ladjarjev, saj jim ne moremo kar tako dvigniti cen, ker imamo dogovore sklenjene že dve leti vnaprej.« Kot dodaja, to tudi do potnikov ni pošteno, da se jim zaračunava takso, »saj bi jim v zameno morali omogočiti uporabo toaletnih prostorov. Omogočiti bi jim morali, da se izkrcajo v varnostnem območju. Zdaj jih izkrcajo na pontonskem pomolu, ker še vedno ni dogovorjeno, kdo razpolaga s carinskim pomolom,« se pritoži Maček. »Občutek imam, kot da se potnike kaznuje, ker pridejo v Piran.«