Uničujoča moč narave

Foto, Video: Tornado v Iowi sejal smrt

M.G.
22. 5. 2024, 12.56
Posodobljeno: 22. 5. 2024, 13.10
Deli članek:

V ameriški zvezni državi Iowa je v torek divjalo hudo neurje, še posebej pa je opustošilo mesto Greenfield, kjer je bilo več poškodovanih in mrtvih. Natančno število žrtev še ni znano.

X, Nahel Belgherze (@WxNB_)
Pogled na ulico Greenfielda pred in po obisku tornada. Neverjetno.

Skoraj celotna zvezna država Iowa je bila v "izjemno nevarnem položaju", glede na nacionalno meteorološko službo, ki je izdala več opozoril o tornadu. Najhuje pa jo je skupil Greenfield, mesto s približno 2000 prebivalci, kjer je umrlo več ljudi, na desetine pa je bilo ranjenih. "Lahko potrdimo, da je ta tornado povzročil več smrtnih žrtev in da so ducat ljudi odpeljali v bolnišnice," je na večerni tiskovni konferenci v Greenfieldu dejal Alex Dinkla, tiskovni predstavnik policije v Iowi. Dinkla ni navedel števila smrtnih žrtev, vendar je dejal, da bodo točne številke lahko najverjetneje objavili pozneje danes.



Ker je bila v neurju poškodovana tudi lokalna bolnišnica, so morali poškodovane prepeljati v objekte v bližnjih mestih. "Bilo je strašljivo, res strašljivo. Samo molim, da so vsi varni in da ni nihče poškodovan," je v intervjuju za KCCI TV, podružnico CBS, dejala Valerie Warrior, prebivalka Greenfielda.

Podobe, ki so po pustošenju tornada zaokrožile po spletu, prikazujejo neverjetno razdejanje v Greenfieldu. Množico hiš je tornado dobesedno zravnal s tlemi, ruval je drevesa, avtomobile pa premetaval, kot da bi bile igračke. O tornadih so iz ZDA poročali že prejšnji mesec, ko je v divjanju tornadov v osrednjem delu ZDA življenje izgubilo najmanj pet ljudi. Sicer pa gre za zvezno državo, ki ji tornadi načeloma v spomladanskih mesecih ne prizanašajo. Guvernerka Iowe Kim Reynolds je po obisku tornada razglasila izredne razmere za 15 okrožij, kar je omogočilo uporabo državnih sredstev za odziv na nevihto. O tornadih so poročali tudi iz zveznih držav Minnesote, Nebraske in Kolorada, vendar tam ne poročajo o večji škodi.