Vzeli predčasno

Veliko humanitarne pomoči iz ameriškega pomola na obali Gaze ukradene še preden, da pride do cilja

M.G.
22. 5. 2024, 11.25
Posodobljeno: 22. 5. 2024, 11.28
Deli članek:

Skoraj tri četrtine humanitarne pomoči, prepeljane z plavajočega pomola v vrednosti 320 milijonov dolarjev, ki ga je zgradila ameriška vojska ob obali Gaze, je bilo v ukradenih v soboto na poti v skladišče ZN, je včeraj poročal Reuters.

Profimedia
Palestinci si kar sami pomagajo in oskubijo tovornjake s humanitarno pomočjo še preden, da ti pridejo do cilja.

Zaradi problemov z dostavo humanitarne pomoči na končni cilj do skladišča Svetovnega programa za hrano v Deir El Balahu v osrednjem delu Gaze, ki je prepeljana z plavajočega pomola, ki ga je zgradila ameriška vojska ob obali Gaze, so začasno ustavili pomoč, dokler ne razrešijo problema. "Prepričati se moramo, da so vzpostavljeni potrebni varnostni in logistični dogovori, preden nadaljujemo," je dejal uradnik ZN. Tako v nedeljo in ponedeljek s plavajočega pomola v skladišče ZN niso dostavili nobene pomoči.

Enajst tovornjakov so na poti do skladišča Svetovnega programa za hrano v Deir El Balahu "oglodali" Palestinci, le pet tovornjakov pa je s tovorom prispelo na cilj. "Že nekaj časa ni novih tovornjakov," je za Reuters povedal uradnik ZN. "V bistvu so zasedli tovornjake in si kar sami pomagali s paketi hrane."

Združeni narodi so sporočili, da je sicer 10 tovornjakov pomoči v hrani s pomola prispelo v skladišče v petek, prvi dan delovanja. Prepeljali so ga izvajalci ZN. Po izraelskih ocenah je Hamas ukradel do 60 odstotkov vse pomoči, ki vstopi na območje Gaze, poročilo Channel 12 iz prejšnjega tedna pa je razkrilo, da je Hamas od začetka vojne s humanitarno pomočjo zaslužil najmanj 500 milijonov dolarjev.