Naraščanje napetosti

Britanca, obtoženega vohunjenja za Kitajsko, našli mrtvega v parku

M.G.
22. 5. 2024, 12.26
Posodobljeno: 22. 5. 2024, 14.58
Deli članek:

Matthew Trickett je bil eden od treh moških, ki so bili prejšnji teden v skladu z britanskim zakonom o nacionalni varnosti obtoženi pomoči tuji obveščevalni službi. V nedeljo so ga našli mrtvega v mestu Maidenhead.

Profimedia
Prizorišče, kjer so našli truplo Matthewa Tricketta.

37-letni Matthew Trickett je bil eden od treh mož, ki so bili prejšnji teden obtoženi pomoči obveščevalni službi Hongkonga, ki uradno pripada Kitajski. Trickett je bil na prostosti proti plačilu varščine od njegovega prvega pojava pred sodiščem 13. maja, v petek pa naj bi se znova pojavil pred sodiščem, a se očitno ne bo. Vsi trije moški – Trickett, Chung Biu Yuen (63) in Chi Leung (Peter) Wai (38) – se še niso zagovarjali na sodišču.

Nekdanjega britanskega marinca Tricketta je policija našla v nedeljo pozno popoldne v parku Grenfell v mestu Maidenhead, zahodno od Londona, potem ko je njegovo truplo odkril eden od sprehajalcev. Na kraju dogodka so ga razglasili za mrtvega. Policija je sporočila, da je Trickett umrl v zaenkrat še nepojasnjenih okoliščinah. "Poteka preiskava smrti, ki se trenutno obravnava kot nepojasnjena," je v izjavi zapisala policija Thames Valley in dodala, da bo zdravniški pregled "opravljen pravočasno". Trickett, ki je bil iz območja Maidenheada, je bil nekdanji kraljevi marinec in je delal kot britanski uradnik za priseljevanje. Bil naj bi tudi direktor svetovalne družbe za varnost.

Profimedia
Matthew Trickett si je z roko zakrival obraz ob izstopu iz sodne dvorane 13. maja, potem pa je naglo stekel stran.
V izjavi, ki jo je delil Reuters, je Trickettova družina dejala, da "žaluje za izgubo zelo ljubljenega sina, brata in družinskega člana." Trickettov odvetnik Julian Hayes je v isti izjavi dejal, da je bil šokiran nad smrtjo svoje stranke, vendar ni želel komentirati več, navajajoč preiskavo, ki še poteka.

Kitajski uradniki so kritizirali obtožbe in jih opisali kot zadnje v nizu "neutemeljenih in obrekljivih obtožb" Londona proti Pekingu sredi naraščajočih napetosti med državama zaradi domnevnega kitajskega vohunjenja. Tožilci trdijo, da so se obtoženi trije moški od konca lanskega leta pa do 2. maja letos ukvarjali z zbiranjem informacij in nadzorom, ki bi lahko materialno pomagal obveščevalni službi v Hongkongu, nekdanji britanski koloniji, ki se je leta 1997 vrnila pod kitajsko oblast. Obtoženi so tudi, da so 1. maja vlomili v stanovanjsko hišo v Angliji.

Britansko zunanje ministrstvo je po objavi obtožb vohunjenja prejšnji teden poklicalo na zagovor kitajskega veleposlanika Zhenga Zeguanga. V izjavi so zapisali, da so Zhengu povedali, da "nedavni vzorec vedenja, ki ga je Kitajska usmerila proti Združenemu kraljestvu", vključno s kibernetskimi napadi in podelitvijo nagrad hongkonškim demokratičnim aktivistom, ki živijo v Veliki Britaniji, "ni sprejemljiv".