Manjšinska vlada?

Po relativni zmagi HDZ na Hrvaškem danes začetek koalicijskih pogajanj

A.S./STA
18. 4. 2024, 10.54
Posodobljeno: 18. 4. 2024, 10.55
Deli članek:

Po preštetih glasovih s skoraj 100 odstotkov volišč s sredinih parlamentarnih volitev na Hrvaškem ima vladajoča stranka HDZ 61 poslanskih mandatov v 151-članskem saboru. Največja poraženka volitev je levosredinska koalicija z SDP na čelu, ki bo imela 42 poslancev. V obeh strankah so že ponoči napovedali, da bodo danes začeli koalicijska pogajanja.

Prof
Andrej Plenković

Volitve je zaznamovala visoka volilna udeležba. Z 62,3 odstotka je bila tretja najvišja v zadnjih 24 letih. Po preštetih 99,79 odstotka glasov je HDZ dobila 61 poslanskih mandatov. Še tri mandate bo po trenutnih izdih prejela od hrvaških državljanov v tujini.

Kot je ponoči napovedal predsednik HDZ Andrej Plenković, ki se mu nasmiha tretji zaporedni premierski mandat, bodo že danes stekli pogovori o oblikovanju nove vlade. Kot je dejal, bo k sodelovanju pozval vse stranke, ki niso izključujoče.

Za sestavo vlade bo moral mandatar dobiti podporo najmanj 76 poslancev sabora. HDZ, ki je pred štirimi leti osvojila pet mandatov več, tokrat vlade ne bo morala sestaviti le z dosedanjimi koalicijskimi partnerji in predstavniki manjšin. Skupaj z diasporo in manjšinami bi imela 72 mandatov, kar pomeni, da potrebuje še najmanj štiri. Preostaja ji, da gre v koalicijo z več manjšimi strankami, ki so prišle v sabor, ali s katero od bolj desnih strank. Možna je tudi manjšinska vlada.

Za poraženko volitev velja levosredinska koalicija z SDP na čelu, ki je po skoraj vseh preštetih glasovih dobila 42 poslanskih mandatov, le enega več kot pred štirimi leti. Predsednik SDP Peđa Grbin v svojem govoru poraza ponoči ni priznal. Dejal je sicer, da so rezultati slabši od pričakovanih, a napovedal, da bodo danes začeli pogovore s tistimi, ki so govorili, da s HDZ ne bodo sodelovali.

Ko potencialnega HDZ-jevega koalicijskega partnerja z desnice hrvaški analitiki največ omenjajo Domovinsko gibanje, ki ima glede na izide 14 poslanskih mandatov.

Konservativni Most s partnerji je prejel 11 mandatov, levo-zelena platforma Zmoremo! pa deset.

Petodstotni parlamentarni prag so prestopili še Istrski demokratski zbor (IDS) in Neodvisna platforma Sever (NPS) predsednika medžimurske županije Matije Posavca s po dvema mandatoma ter Fokus z enim mandatom.

Predsednik države Zoran Milanović, ki je z neuradno premiersko kandidaturo stranke SDP zaznamoval letošnje volitve, izidov še ni komentiral.