33 krat več od ocene

Michelangelova skica prodana za 200.000 ameriških dolarjev

S.Č./STA
18. 4. 2024, 11.15
Posodobljeno: 18. 4. 2024, 11.19
Deli članek:

Porumenel kos papirja, na katerega je renesančni umetnik Michelangelo narisal preprost kvadrat, je bil na dražbi prodan za 201.600 dolarjev, kar je kar 33-krat več od ocenjene vrednosti skice, so v sredo sporočili iz dražbene hiše Christie's.

Profimedia
Michelangelo

Skico so v dražbeni hiši ocenili na nekaj manj kot 10.000 ameriških dolarjev, poroča francoska AFP. Umetnik je narisal marmorni blok, na njem je napisana beseda simile ali podoben v slovenščini. Verjetno je nastala v času, ko je Michelangelo slikal znameniti stropu Sikstinske kapele v Vatikanu, je januarja za agencijo povedal strokovnjak iz avkcijske hiše Stijn Alsteens.

Skico spremlja pismo, ki ga je leta 1836 napisal Cosimo Buonarroti, Michelangelov zadnji neposredni potomec. V pismu ponuja delo svojega prednika Michelangela siru Johnu Bowringu, bodočemu guvernerju Hongkonga, čigar podpis je na dnu lista.

Večino del hranijo v Casa Buonarroti

Pismo in skica sta bila pritrjena na hrbtno stran risbe, ki je bila desetletja v zasebni zbirki. Na skici sicer ni umetnikovega podpisa, vendar raziskave kažejo, da je kvadrat s pripisom Michelangelovo delo.

Kot navajajo v dražbeni hiši, naj bi bilo manj kot deset Michelangelovih del še vedno v zasebni lasti. Večino njegovih del sicer hranijo v italijanskem muzeju Casa Buonarroti.