Aretacija

Dieter spletkaril z Rusi, v načrtu je imel tudi sabotažo bavarskega vojaškega oporišča

S.R.
18. 4. 2024, 09.51
Posodobljeno: 18. 4. 2024, 13.11
Deli članek:

Nemška policija je aretirala moška z dvojnim državljanstvom Nemčije in Rusije. Sumijo ju načrtovanja sabotaže vojaških objektov.

Profimedia
Na vadišču v bavarskem vojaškem oporišču Grafenwoehr se urijo tudi ukrajinski vojaki.

Kot je danes naznanilo nemško tožilstvo, je nemška policija izvedla hišne preiskave na domovih in delovnih mestih dveh moških, osumljenih sodelovanja s tujo tajno službo. Obe osebi, nemško-ruska državljana, so aretirali

Tožilstvo je navedlo še, da je eden od osumljencev, in sicer 39-letni Dieter S., od oktobra 2023 z osebo, povezano z rusko tajno službo, razpravljal o možnih načrtih sabotaže. Ti so načrtovali bombne napade na vojaške objekte ali pa požige teh objektov, med katerimi so bil tudi vojaški objekti, s katerimi v Nemčiji upravlja ameriška vojska. Nemški časnik Spiegel poroča, da naj bi se med možnimi tarčami znašla tudi vojaška baza Grafenwoehr na Bavarskem, kjer se ukrajinski vojaki urijo za uporabo ameriških glavnih bojnih tankov Abrams. Tožilstvo obenem sumi, da se je Dieter med decembrom 2014 in septembrom 2016 boril v Ukrajini, in sicer v eni od enot samooklicane Ljudske republike Doneck. Drugi osumljenec, 37-letni Alexander J., naj bi Dietru pomagal od najmanj letošnjega marca naprej. 

»Dejanja so bila zlasti namenjena spodkopavanju vojaške pomoči, ki jo Nemčija v boju proti ruski agresorski vojni zagotavlja Ukrajini,« so poudarili na nemškem državnem tožilstvu. Enega osumljenca so že včeraj pripeljali pred preiskovalnega sodnika, ki je zoper njega odredil pripor. Drugega obisk pri preiskovalnemu sodniku čaka danes. 

Nemški tabloid Bild medtem poroča, da je nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock danes na zagovor poklicala ruskega veleposlanika. Rusko veleposlaništvo v Berlinu se na zadevo zaenkrat še ni odzvalo.