Metoda naj bi bila znana

Srečanje vojnega kabineta prestavljeno, kaj snuje Izrael?

S.R.
16. 4. 2024, 21.52
Posodobljeno: 16. 4. 2024, 21.52
Deli članek:

Vojni kabinet izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja naj bi se znova sestal v sredo.

Profimedia
Tel Aviv

Izraelski obrambni minister Joav Galant je v torek naznanil, da se je moral Izrael v noči na nedeljo obraniti pred več kot 500 izstrelki. Ocenjujejo, da je Iran nad Izrael poslal približno 120 balističnih raket, 170 dronov in 30 manevrirnih raket, preostale rakete so izstrelili pripadniki Hezbolaha, jemenski hutijevci in domnevno tudi z iranom povezane skupine v Iraku. Izraelske oblasti medtem še vedno snujejo načrt, kako se na ta napad odzvati. Danes bi se moral znova, že tretjič v treh dneh sestati vojni kabinet izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, a po poročanju izraelskega časnika Haaretz do tega vendarle ni prišlo. Prestavili so ga na sredo, pri čemer niso navedli razloga za odločitev.

Časnik Jerusalem Post, ki se opira na navedbe anonimnih virov, medtem poroča, da so se v izraelskih oboroženih silah že odločili glede metode napada na Iran in skupine, ki jih v regiji podpira, a da še niso določili točnega časa oziroma datuma. Ker bo odziv terjal zapleteno pripravo in ker čas napada še ni znan, naj bi bile pri odločitvi možne še določene spremembe, še poroča časnik. Načrtovali naj bi sicer napad, ki bi bil toliko odmerjen, da ne bi povzročil vojne v regiji, v katero drvita obe državi. Napad naj se tako glede na signale ne bi zgodil že v naslednjih dneh, a obstaja tudi možnost, da želi Izrael za razliko od Irana igrati na karto presenečenja in so izjave namenjene le metanju peska v oči, da bi iransko vojsko ujeli nepripravljeno.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je medtem Izrael v torek znova posvaril pred morebitnim povračilnim napadom. Dejal je, da bo najmanjše dejanje Izraela proti iranskim interesom naletelo na »obsežne in boleče posledice«.